Nieuws

Russische kapitaalvlucht versus handelsoverschot

ING denkt dat er voor de roebelkoers nog een klein beetje lucht naar boven is. Het handelsoverschot is positief, maar kapitaalvlucht staat een grotere stijging in de weg.

De hoge olieprijs heeft Rusland in oktober een fors overschot op de lopende rekening opgeleverd. In oktober bedroeg het handelsoverschot 12,3 miljard dollar, het hoogste niveau sinds januari. Over het hele jaar komt daarmee de teller op 87,9 miljard te staan.

Dat was goed nieuws voor de roebel die in oktober met 2,6% in waarde steeg tegenover de dollar tot een koers van 65,8 roebel per dollar. Maar daarmee is volgens analist Dmitry Dolgin van ING Bank het plafond ook wel bijna bereikt.

Handelsoverschot is vrijwel zeker

Allereerst het positieve nieuws. De olieprijs is de afgelopen maand weliswaar hard gedaald, voor Rusland is de prijs van 67 dollar per vat Noorzeeolie nog altijd genoeg voor een handelsoverschot in het vierde kwartaal. Loopt de olieprijs op tot 70 dollar per vat, dan kan het overschot zelfs richting de 30 miljard dollar gaan.

Tel daarbij op dat de Russische centrale bank dit overschot waarschijnlijk niet langer zal steriliseren (zoals eerder dit jaar) door middel van verkoop van valutareserves en er is een positief effect op de roebel/dollarkoers.

Kapitaalbalans negatief

Maar er zijn ook een aantal risico’s die de roebel minder goed gezind zijn. Een van hen is uiteraard als de olieprijs nog veel verder keldert, maar dat is volgens Dolgin niet het grootste gevaar. Veel riskanter is een verslechtering van de kapitaalbalans.

Er dreigt volgens Dolgin een aanhoudende kapitaalvlucht door buitenlandse investeerders en beleggers. In oktober bedroeg de uitstroom ruim tien miljard dollar tegenover totaal zes tot zeven miljard in het derde kwartaal. Er is volgens hem weinig dat erop wijst dat dit in november en december heel anders zal zijn.

Dolgin verwacht dat deze positieve en negatieve elementen elkaar de rest van het jaar redelijk in evenwincht zullen houden met als gevolg een wisselkoers die zich zal bewegen tussen de 60 en 65 roebel per dollar. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus