Nieuws

Chinezen kopen geen Gucci-tasjes meer

Rijke Chinezen hebben geen geld meer voor dure cadeautjes. Hedgefonds Optimas Capital was een van de weinige fondsen die hiervan profiteerde.

Grote volatiliteit op de effectenmarkten zou eigenlijk goed moeten zijn voor hedgefondsen, maar dat was het niet in oktober.

Voor iedereen met positieve gevoelens over de hedgefondsindustrie was het een enorme tegenvaller dat de sector diep in het rood dook met een gemiddeld negatief rendement van 3%.

Gelukkig waren er wel een paar uitzonderingen. Een van de meest opvallende was volgens Bloomberg het Aziatische hedgefonds Optimas Capital, dat met zijn Global Alpha Fund een plus van bijna 1% wist te realiseren.

LVMH, Richemont en Kering

Volgens chief investment officer Thomas Wong had het fonds het succes te danken aan short-posities in aandelen van Europese bedrijven die luxe-consumptiegoederen verkopen.

Denk aan bedrijven als LVMH (Louis Vuitton, Christian Dior), Compagnie Financière Richemont (Cartier en Chloé) en Kering (Gucci en Yves Saint Laurent).

De short-posities maakten in oktober ongeveer 10% van de portefeuille uit en pakten geweldig uit. De luxeproducenten hadden het namelijk nog zwaarder dan de rest van de aandelenmarkt doordat ze sterk afhankelijk zijn van Chinese rijken.

Zij waren lange tijd een grote afnemers van hun dure horloges, tasjes, luchtjes en drankjes.

Minder Chinese corruptie

Nog meer slecht nieuws voor de sector kwam overigens pas vorige week vrijdag, toen Richemont een boekje opendeed over het effect van het anti-corruptiebeleid van de Chinese overheid.

Hierdoor is het veel ongebruikelijker geworden elkaar dure cadeautjes te geven in het bedrijfsleven.

Richemont vreest nu niet alleen te blijven zitten met een overschot aan horloges en juwelen, ze zien zich ook nog gedwongen een deel van de eigen producten terug te kopen uit de winkels omdat de prijzen anders teveel zakken.

Short-positie afbouwen

De vraag is hoe lang de koersval van de luxegoederenproducenten nog doorzet. Optimas begon in augustus met zijn posities tegen de sector. Samen met andere bets leverde dat voor het jaar tot nu toe een winst op van 16%.

Maar volgens Wong zijn de short-posities nu substantieel afgebouwd. Het hedgefonds ziet met andere woorden niet meer zo heel veel neerwaarts potentieel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement