Nieuws

Opkomende markten krijgen de wind weer in de rug

Volgens Fredrik Bjelland, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki, zijn er héél veel redenen om weer positief te zijn over de kansen van aandelen in opkomende markten.

Eerst het slechte nieuws: de opkomende markten bevinden zich in een bearmarket. Wie een jaar geleden in aandelen EM stapte, heeft weinig reden om feest te vieren. Wat de oorzaken zijn? Politiek tumult en spanningen op handelsgebied hebben de volatiliteit in 2018 aangejaagd. De daarop volgende vlucht van beleggers uit risicovolle beleggingen heeft opkomende markten flink in de verdrukking gebracht, aldus de analyse van Skagen.

Maar volgens het Noorse fondsenhuis is het ergste nu wel voorbij. Fredrik Bjelland, verantwoordelijk voor het opkomende markten aandelenfonds Skagen Kon-Tiki, blikt in ieder geval optimistisch vooruit. "'De geschiedenis leert dat geduld en moed beloond worden. De drijvende krachten achter de economische groei van de opkomende markten zijn intact."

Bjelland: "Technologische vooruitgang, een stijgend niveau van onderwijs en gezondheidszorg en een gunstige demografische ontwikkeling blijven de ontwikkelingslanden voortstuwen in de richting van meer welvaart en economische macht. Beleggers moeten zich vooral niet laten afleiden door de ruis van handelsoorlogen en zwakke valuta, want de opkomende markten zullen volgens de OESO tweemaal zo sterk groeien als ontwikkelde markten."

"Beleggers moeten zich vooral niet laten afleiden door de ruis van handelsoorlogen en zwakke valuta"

China en India keren terug op economisch toneel

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Enorme discount

Een voordeel van een bearmarket is dat aandelen goedkoper worden. Dat is nu ook het geval. De recente daling van aandelen uit opkomende markten, afgezet tegen de sterke prestaties van Amerikaanse aandelen, heeft geleid tot een significant verschil in waardering. Gerekend naar koerswinstverhouding worden aandelen opkomende markten volgens Bjelland momenteel 36% lager verhandeld dan die in ontwikkelde markten.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bjelland: "Inmiddels lijken veel van de cyclisch economische factoren en marktomstandigheden waar opkomende markten last van hebben, te stabiliseren. Hoewel de verwachtingen zijn gedaald, is het cijferseizoen tot nu toe solide geweest Ook de recente stijging van de Amerikaanse dollar heeft niet geleid tot een nieuwe zwakte van de opkomende markten."

Minder politieke onrust

Positief is volgens Bjelland ook dat in veel belangrijke landen tekenen van stabiliteit zijn te vinden. "De politieke onzekerheid in Brazilië is nu afgenomen met de verkiezing van een markt-vriendelijke president, en zelfs Rusland krijgt steun door een hogere olieprijs."

Dat Rusland geen brandschone democratie is en Brazilië een controversiële president heeft gekozen, maakt Skagen blijkbaar niet uit. Dat is een tikkeltje vreemd want Skagen zegt ESG erg belangrijk te vinden. Helaas zijn strenge ESG-criteria lastig toe te passen in de opkomende markten. Zeker op corporate govenancegebied valt daar nog veel te verbeteren.

Het sentiment verbetert

Ten slotte is er nog een laatste reden waarom aandelen opkomende markten het volgens Skagen weer gaan maken. Het sentiment onder beleggers wordt positiever over opkomende markten. Bjelland verwacht met name steun voor aandelen opkomende markten als de verwachte rotatie van groei- naar waarde-aandelen plaatsvindt.

Die rotatie kan gunstig uitpakken voor de afgeprijsde aandelen uit opkomende markten, waar juist Skagen graag in belegt. De focus op waarde-aandelen verklaart de underperformance van het Skagen Kon-Tiki-fonds ten opzichte van de brede index. Ytd deed het Skagenfonds het ruim 4% slechter.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?