Nieuws

Chinees paniekvoetbal verhoogt bancaire risico's

Chinese bankaandelen dreigen hard geraakt te worden door nieuwe regelgeving die de schuldenberg nog verder doet groeien.

Het Chinese bedrijfsleven heeft nog altijd weinig last van het handelsconflict met de Verenigde Staten, zo lijkt het. Export en import bewegen zich nog altijd op een hoog niveau en ook de groeicijfers zijn in orde. Toch is dat maar een façade, waarschuwen analisten.

In werkelijkheid hebben beleidsmakers de grootst mogelijke moeite de economische sneltrein van de laatste jaren op de rails te houden. Het grote probleem zijn de torenhoge schulden van Chinese bedrijven.

32 biljoen dollar schuld

China heeft de laatste jaren geïnvesteerd als een dolle. Ondertussen heeft  de overheid nagelaten grote staatsbedrijven te hervormen. Het gevolg is veel inefficiënte bedrijven en een schuldenberg van 32.000 miljard dollar die het jaarlijkse bbp met bijna een factor 3 overtreft.

Een van de sectoren die het meeste risico heeft hard geraakt te worden, is de financiële sector, zo waarschuwen analisten. Van banken wordt namelijk verlangt dat zij de economische motor lopende houden.

Meer leningen naar particuliere sector

Afgelopen donderdag kwam de voorzitter van de Chinese banktoezichthouder, Guo Shuqing, met nieuwe  aanwijzingen voor kredietverlening. Vooral de leningen aan de particuliere sector moeten omhoog. Daarom krijgen de banken nu de verplichting dat tenminste een derde van de nieuwe leningen naar niet-staatsbedrijven moet gaan. 

Het is volgens Bloomberg voor het eerst dat de banken over een dermate hoge lat moeten springen. De vrees bestaat dat het uiteindelijk zal uitmonden in een schuldenbloedbad dat zijn weerga niet kent.

"Wanhoop bij toezichthouders"

“Er is wanhoop onder Chinese toezichthouders en soms leidt dat tot verwarrende beleidsmaatregelen als deze," zegt Jiang Liangqing, een fondsmanager van Ruisen Capital Management, tegenover Bloomberg.

Tegengeluiden zijn er ook. Zo stellen analisten van Huatai Financial Holdings dat de doelstellingen voor de banken prima te halen zijn. “Het zal op de aandelenmarkt misschien even voor paniek zorgen, maar daarna zullen de gemoederen zich kalmeren.”

Feit is dat het niet alleen de banken zijn die alle zeilen bijzetten om de Chinese economische groei op gang te houden. De overheid heeft er ook veel aan gedaan om de economie op te peppen. Denk aan tal van stimulansen voor de vastgoedmarkt, een ruim monetair beleid en extra investeringen in infrastructuur. De grote vraag is alleen of dat wel het goede recept is voor een toch al met schulden overladen economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie