Nieuws

Crypto's minen viezer dan mijnbouw

Het delven van bitcoins en andere cryptomunten vraagt veel stroom. Hoe veel wijst een nieuwe studie uit. Het is bijna evenveel als het energieverbruik van Cuba.

Dat het delven van cryptomunten veel stroom kost, is bekend, maar dat het zo veel is als beschreven in een nieuwe studie in het blad Nature Sustainability, zal toch menigeen verbazen.

Volgens Max Krause - van huis uit ingenieur - is het minen van de vier belangrijkste digitale munten bitcoin, ethereum, litecoin en monero vervuilender en energie-intensiever dan echte mijnbouw van fysieke grondstoffen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het jaarlijks stroomverbruik dat cryptominers nodig hebben, is met 16,6 terrawattuur ongeveer gelijk aan wat landen als Slovenië en Cuba verbruiken. En dat is volgens Krause en zijn medeonderzoekers waarschijnlijk nog een onderschatting.

Formules oplossen kost energie

Hoezo kost het minen zoveel energie? Simpel uitgelegd, gaat het bij het minen van bitcoin en andere cryptomunten om het oplossen van wiskundige raadsels op het internet met behulp van speciale software. Iedereen die een code oplost en een zogenoemd block vindt, krijgt daarvoor een beloning. Het aantal blocks is beperkt, en daarom kost het steeds meer moeite én energie om nieuwe cryptomunten te creëren.

Volgens Krause maakt het veel uit waar dat minen precies plaatsvindt en hoe. Het ene minen is het andere niet. Helaas wordt er veel in China gemined, want daar is vier keer zo veel stroom nodig als in Canada.

Cryptomunten en de Nederlandse industrie

Het verschil in stroomgebruik kan bijvoorbeeld komen door het soort computers dat wordt gebruikt. De ene computer heeft veel minder energie nodig om een block te vinden dan een andere. Meer energie betekent meer warmte, meer noodzaak tot extra koeling en meer CO2-uitstoot.

Dat laatste is misschien nog wel het meest zorgwekkende aan de huidige cryptoboom. Een team van wetenschappers uit Hawaï heeft uitgerekend dat het gebruik en het minen van bitcoins alleen in 2017 al zorgde voor een CO2-uitstoot van 69 miljoen metrische ton. Ter vergelijk de hele Nederlandse industrie zit even onder de 100 miljoen ton.

Als de cryptomunt-technologie doorgroeit als nu het geval is, zeggen de onderzoekers, dan zal daardoor midden jaren 30 genoeg broeikasgas de lucht in worden geschoten om de planeet twee graden warmer te maken. Dan is het dus gedaan met de klimaatdoelen en dat alleen dankzij het creëren van cryptomunten, waarmee nog niet zo veel gedaan kan worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie