Nieuws

EMD lokale valuta: Klaar voor de rebound

Dalende koersen van lokale valuta hebben rendementen van obligaties in opkomende markten hard geraakt. Volgens Andrew Keirle van T. Rowe Price is het ergste nu wel voorbij en kunnen beleggers in deze obligatiecategorie zich opmaken voor betere tijden.

Beleggers in obligaties, uitgegeven in de opkomende markten, en dan ook nog eens in lokale valuta, hebben dit jaar weinig plezier aan hun investering beleefd. Na negen maanden handelen in 2018 stond de benchmark op een min van 8,15%, in dollars dan. Voor eurobeleggers is de schade minder groot.

De oorzaak van het verlies is niet een hoge defaultratio, maar de forse daling van opkomende marktenvaluta's ten opzichte van de dollar. Daar kunnen de hoge yields, gemiddeld 7% over een looptijd van vijf jaar, die obligaties opkomende markten in lokale valuta geven, domweg niet tegenop.

De valutacomponent is ook de belangrijkste reden waarom de rendementen van deze hoogrentende obligaties zo hard op en neer stuiteren. Sinds begin 2013 hebben de opkomende marktenvaluta's veel waarde verloren, en dat hebben euro- en dollarbeleggers direct gevoeld.

Over de afgelopen tien jaar deed schuld in lokale valuta daarom een magere 1,9% gemiddeld per jaar, terwijl EMD in harde valuta 6,3% gaven.

Sterke dollar heeft beleggers in EMD lokale valuta's afgelopen jaren pijn gedaan

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar dat was vroeger. Volgens Andrew Keirle, portfoliomanager van het T. Rowe Price Emerging Markets Local Currency Bond Fund, is er juist nu veel voor te zeggen om EMD in lokale valuta te kopen.

Meer variatie

Keirle: "De EMD-markt in lokale valuta is drie biljoen dollar groot. Dat komt overeen met circa 40% van de Amerikaanse staatsobligatiemarkt. Verschil is wel dat de EMD-markt veel meer variatie kent. Beleggen in deze obligatiecategorie verbetert de diversificatie van de portefeuille en biedt door zijn variatie veel ruimte voor alpha-creatie."

En het valutarrisico dan? Volgens Keirle heeft de dollar zijn top wel bereikt met een waardering die 15% boven het langetermijngemiddelde ligt. Bovendien, zo zegt hij: "Hoe langer de looptijd van de EMD-belegging, hoe minder belangrijk de valutacomponent nog is."

Hoe langer de looptijd, hoe belangrijker de coupon

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar er zijn volgens Keirle nog meer redenen om de komende jaren veel van EMD te verwachten. Hij wijst op de overheidsschulden in de opkomende markten die gemiddeld genomen veel lager liggen dan die van de volwassen landen.

"Die gemiddelde schuld in de opkomende markten bedraagt nu 60% en loopt langzaam op. Ik denk dat veel volwassen landen voor deze schuldpositie zouden tekenen."

Opkomende markten groeien harder en hebben minder schuld

raex

Gunstig is volgens Keirle ook dat opkomende markten, een paar landen uitgesloten, voor de financiering van hun schulden steeds minder afhankelijk zijn van externe geldschieters in harde valuta. Dat maakt hen minder kwetsbaar.

Onderwijl is de inflatietrend in de opkomende markten negatief, wat natuurlijk goed uitpakt voor de toekomstige rente-ontwikkeling. Een groot deel van de opkomende markten bevindt zich in een andere fase van de economische cyclus dan de VS.

Terwijl de Fed alweer een tijdje bezig is met het verhogen van de rente in anticipatie van de volgende economische neergang, hebben een aantal centrale banken in de opkomende wereld juist nog alle ruimte om de monetaire teugels te laten vieren, met China voorop.

Opkomende markten minder ver in de economische cyclus

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

En de dreiging van een fullblown Amerikaans-Chinese handelsoorlog dan? Die is volgens Keirle ingeprijsd. De handelsspanningen zijn volgens hem een belangrijke reden waarom het renteverschil tussen obligaties uit de opkomende en volwassen markten zo groot is. Hij merkt daarbij op dat de opkomende markten steeds minder naar de VS en meer naar elkaar exporteren, hetgeen de Amerikaanse verhoging van zijn importtarieven minder pijnlijk maakt.

Keirle: "De echte yield (vijfjaarsrente minus eenjaars inflatie) van EMD lokale valuta bedraagt tegenwoordig 3%, terwijl die voor de volwassen markten nog altijd negatief is."

Rentespread opkomende en volwassen markten ongekend groot

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar pas op, wie belegt in emerging market-obligaties in lokale valuta moet tegen een stootje kunnen. De jaarlijkse rendementen schieten alle kanten uit. Het is en blijft een belegging in obligaties maar de volatiliteit heeft meer weg van een belegging in aandelen. Het is elk jaar wel double digit omhoog of omlaag.

Riemen vast! Beleggen in EMD is een achtbaanrit

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Riskmanagement