Nieuws

Low-vol-aandelen: van winnaars tot losers

Pas op voor low-vol! Na 25 jaar van outperformance breken voor low-volatility-aandelen lastige tijden aan. Oorzaak van de toekomstige ellende is de oplopende rente.

Beursfondsen met relatief weinig koersbewegingen - de zogenoemde low-volatilty aandelen - hebben sinds 1991 het algemene marktgemiddelde dik verslagen. Maar daar komt een einde aan als de rente verder oploopt, voorspelt Nicolas Rabener, managing director van onderzoeks- en adviesbureau Factor Research. 

De outperformance van low-vol-aandelen is indrukwekkend

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lov-vol-aandelen vallen minder hard

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Rabener hebben de low-vol aandelen meer dan welke andere beleggingscategorie geprofiteerd van de gedaalde rente in de laatste paar decennia. De dalende rente speelde deze aandelencategorie om twee redenen in de kaart.

Solide groei en hoge schulden

Ten eerste zijn het over het algemeen bedrijven met een solide groei van omzet, winst en dividend. Ze stralen daardoor een gevoel van veiligheid uit, vergelijkbaar met obligaties.

Daarnaast zijn het bedrijven met vaak veel vreemd vermogen. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijkste low-volatility sectoren vastgoed en nutsbedrijven. Dat betekent: hoe lager de rente, hoe minder kosten, des te beter de resultaten.

De belangrijkste low-vol-aandelensectoren
Ooit was telecom heel belangrijk, maar toen kwam tech.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Schuldencrisis

De keerzijde van de medaille is dat de hoge schulden de low-vol bedrijven erg gevoelig maakt voor een oplopende rente, ook omdat het dan aantrekkelijker wordt obligaties te kopen. De rentelasten gaan omhoog en tegelijkertijd hebben beleggers meer alternatieven.

Rabener waarschuwt beleggers daarom dat als de stijging van de rente doorzet in de VS en later Europa en Japan, er hele lastige tijden aanbreken voor de low-volatility aandelen. Zo lastig, dat low-vol aandelen wellicht high-vol losers worden.

Low-vol-aandelen steeds rentegevoeliger

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De rentetrend in de VS is duidelijk. Wanneer volgt Europa?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus