Nieuws

Aandelen opkomende markten van alle kanten geraakt

Aziatische aandelen zijn nog altijd te duur, maar in bijvoorbeeld Afrika en Mexico ziet Glen Finegan van Janus Henderson Investors nog volop kansen. "Ik hoop vooral dat het Chinese kaartenhuis niet in elkaar stort."

Glen Finegan (foto), hoofd aandelen Janus Henderson Investors, deelt in de beursmalaise die aandelen opkomende markten dit jaar genadeloos treffen. Het Janus Henderson Emerging Markets Fund, waarvan hij co-manager is, boekte sinds 2008 een gemiddeld jaarrendement van 8,3%, maar staat dit jaar op een verlies van iets meer dan 14%.

Wat is er dit jaar misgegaan met de beurzen in de opkomende markten?

“Vanaf 2015 nam de risicobereidheid toe en dat leidde tot torenhoge waarderingen. Dat gold met name voor aandelen in Azië. Een duidelijke bubbel vormde zich in Chinese technologie-aandelen. Hoewel zonder enig prijszettingsvermogen waren zij op hun top even hoog gewaardeerd als de grote Amerikaanse techbedrijven.”


“Maar ook Chinese internetaandelen, zoals Tencent en Alibaba, werden veel te duur. Dat zijn bedrijven met een bijzonder zwakke corporate governance. De rechten van aandeelhouders worden niet gerespecteerd. Het zijn verkapte staatsbedrijven, waarbij de invloed van de Chinese overheid alleen maar groter wordt. Logisch dat beleggers uit deze bedrijven zijn gestapt. Eigenlijk zouden deze bedrijven dezelfde waardering moeten hebben als Gazprom, dat onder gezag van het Kremlin staat. Bij Alibaba en Tencent kan dus nog heel veel van de koers af.”

Pijnlijke dollarschulden

“Dan is er de sterke dollar, die vooral bedrijven heeft geraakt die hun omzet halen uit de lokale munt, maar die hun schuld hebben in dollars. Die mismatch doet pijn. Een dergelijke financieringsstrategie eindigt uiteindelijk altijd in tranen. Overmoedige entrepreneurs, die hebben geleend in dollars, vinden we vooral in Turkije, Indonesië en Maleisië.”

“Dan is er nog de politieke onzekerheid in grote delen van de opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Ik ben blij dat de geplande landhervorming niet doorgaat en dat Zuid-Afrika niet Zimbabwe achterna gaat."c

"Ook in Brazilië zijn de politieke risico’s groot. Beleggers zijn blij dat de rechts-radicale Jair Bolsonaro is gekozen, omdat zij verwachten dat het overheidstekort nu wordt teruggebracht. Beleggers reageren we vaker verheugd als een sterke man de macht krijgt. Ik deel dat optimisme minder. De markt heeft tal van Braziliaanse hervormingen ingeprijsd. Ik moet nog maar zien of die er ook komen.”

Indiase kredietsores

“Ik ben verder bezorgd over de financiële sector in India. Die is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er is een gerede kans dat het daar misgaat. Er is te veel geld in te korte tijd uitgeleend. Ik verwacht dat een aantal financiële bedrijven in India failliet zullen gaan.”

“En ja, dan is nog de dreiging van een handelsoorlog. Wij zijn amper in China belegd, dus het zal de fondsportefeuille niet al te hard raken. Maar van een team van ons, dat onlangs uit Taiwan terugkwam, hoorde ik dat de handelsspanningen en recente stijging van de tarieven al heeft geleid tot grote problemen in de productieketens. Duidelijk is dat een handelsoorlog nooit werkt. Het zal de levensstandaard van iedereen verlagen.”

Maar is het opkomendemarktensentiment niet te negatief? Is de markt doorgeslagen?

“Dat geldt zeker voor Afrika. De lage waarderingen komen niet overeen met de toekomstige groei van geld en mensen. Maar Aziatische aandelen zijn nog altijd te duur. De beste kansen zien wij nu in Zuid-Afrika en Mexico.”

"De beste kansen zien wij nu in Zuid-Afrika en Mexico”

Wat doet een fondsmanager als de markt draait van positief naar negatief?

“Koop bedrijven met sterke balansen. Belangrijker dan de winstgroei is de cashgroei. Kies bedrijven met prijszettingsvermogen, want als de inflatie stijgt, en dat is in de opkomende markten nu het geval, kan die worden doorberekend. Negeer bedrijven, die te duur zijn, hun schuld hebben in dollars, zich inlaten met corruptie, vervuilend produceren, én hun minderheidsaandeelhouders niet respecteren. Over de toekomst van de opkomende markten ben ik onverminderd optimistisch. Het is alleen de kunst om niet op bananenschillen te stappen.”

"Over de toekomst van de opkomende markten ben ik onverminderd optimistisch"

Opvallend is de sterke positie van bierbrouwerijen, zoals Heineken Holding, in uw fondsportefeuille. Hoezo dat? 

“Heineken is een familiebedrijf, dat net als wij voor de lange termijn gaat. Meer dan 50% van de omzet van het bedrijf is in de opkomende markten. Het is een defensieve belegging met goede groeikansen. In de opkomende markten zullen meer mensen duurder bier drinken. Daarvan profiteert Heineken als geen ander.”

Lees ook: Liever Afrikaans bier dan Chinese tech

Wat verwacht u van aandelen opkomende markten in 2019? Wordt dat het jaar van de grote comeback?

“Tja, er is nog veel om zorgen over te hebben. Ik ben bang dat de koersbodem nog niet is bereikt. Aan de andere kant, iedereen is nu negatief, dus dat kan wel eens betekenen dat het ergste achter de rug is.”

 "Ik ben bang dat de koersbodem nog niet is bereikt"

Wat is het grootste risico dat opkomende markten nu bedreigt?

"Ik ben vooral bevreesd voor de negatieve gevolgen van een ernstige groeivertraging van het met schulden beladen China. Ik hoop dat de Chinese regering het Chinese kaartenhuis kan behoeden voor omvallen. Dat is een risico dat niet alleen de opkomende markten bedreigt maar de hele wereld.”

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen