Nieuws

Family offices rijker dan ooit

Het gaat uitstekend met de family offices. De rendementen zijn hoog en hun vermogen stijgt.

Het gaat goed met de family offices in de wereld. De vermogensbeheerders die het geld van rijke families beheren hadden 2017 een topjaar met een rendement van 15,5% tegenover 7% in 2016 en 0,3% in 2015.

Dat blijkt uit het Global Family Office Report 2018 van de Zwitserse bank UBS in samenwerking met onderzoeksbureau Campden Wealth.

Zij ondervroegen tussen februari 2017 en mei 2018 311 family offices met een gemiddeld vermogen van 808 miljoen dollar. In totaal dus meer dan 2500 miljard.

Drijvende kracht aandelen

Volgens UBS kunnen de goede resultaten vooral worden toegeschreven aan de aandelenmarkt. Ongeveer 28% van de portefeuilles van family offices bestaat uit aandelen en deze stegen in ontwikkelde markten met 23% en in emerging markets met 38%.

Maar ook private equity (22% van de portefeuilles) had een sterke performance met een rendement van 18%. Obligaties bleven daar bij achter met rendementen van rond de 10%. Hetzelfde geldt voor vastgoed (indirect en vooral direct).

Alternatives

Opvallend is dat de family offices hun beleggingen in hedgefondsen verder hebben teruggedraaid van bijna 9% tot 5,7%. En dat terwijl het belang van alternatieve beleggingen – waar hedgefondsen ook toe behoren  - als geheel juist toenam tot bijna 50%.

Een flinke hap daarvan zit in vastgoed. Vooral in Europa en Azië investeerden family offices volop in direct vastgoed (minder in vastgoedaandelen). In Europa nam het belang in de totale portefeuille toe tot 23%.

Impact beleggen 

Een andere trend is richting beleggingen met een hoge duurzaamheidsfactor, zoals schone energie.

Zo'n 39% van de family offices gaf aan te verwachten dat ze hun ESG-beleggingen de komende jaren flink willen uitbreiden.

En 32% doet al aan het zogenoemde impact investing, waarbij via een belegging direct wordt geprobeerd bepaalde sociale en/of milieuproblemen te bestrijden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen