Nieuws

Institutionele beleggers vrezen én omarmen tech

Fidelity International peilde het gebruik van nieuwe technologieën onder institutionele beleggers. Nederlandse grootbeleggers blijken voorop te lopen.

Institutionele beleggers over de hele wereld verwachten dat nieuwe technologieën de beleggingsindustrie rond 2025 aanzienlijk zullen hebben veranderd. Toch hebben velen nog koudwatervrees als het gaat om het gebruik ervan.

Nederlandse beleggers zijn over het algemeen al wat verder. Dat blijk uit de Fidelity Global Institutional Investor Survey.

De vermogensbeheerder verwerkte de antwoorden van 905 institutionele beleggers uit 25 landen die tezamen een vermogen van 29 biljoen dollar beheren, waarmee het onderzoek het grootste in zijn soort is.

Betere besluiten

Wereldwijd gaan institutionele beleggers er vanuit dat markten en besluitvorming sneller, nauwkeuriger en efficiënter zullen zijn naarmate nieuwe technologieën meer worden toegepast.

Zo'n 80% gelooft dat blockchain en vergelijkbare technologieën de industrie fundamenteel zullen veranderen en 62% is van mening dat handelsalgoritmen en geavanceerde kwantitatieve modellen de markten efficiënter zullen maken.

Opvallend is dat Nederlandse institutionele beleggers nog meer verwachten van nieuwe technologieën. In Nederland verwacht 94% van de institutionele beleggers bijvoorbeeld dat beleggen zal worden beïnvloed door nieuwe technologie zoals blockchain.

Geen blind vertrouwen

Ook zijn er grote verwachtingen dat nieuwe technieken beter in staat zijn om manager- en portfolioprestaties te bewaken en te evalueren (82%). Wereldwijd is dat 67%.

Verder geven veel beleggers over de gehele wereld aan op kunstmatige intelligentie (AI) te vertrouwen, maar op dit moment gebruikt nog maar 10% dit voor zijn beleggingsproces.

Nederland is ook hierin een stuk verder: 20% heeft AI al volledig geïntegreerd in het beleggingsproces, 52% onderzoekt de mogelijkheden en 22% test het momenteel bij zijn besluitvorming.

Gidsland Nederland

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Paras Anand, hoofd vermogensbeheer Azië Pacific bij Fidelity International: "Technologie ontwikkelt zich snel. Het zorgt ervoor dat enorme nieuwe databronnen beschikbaar worden voor beleggingsteams. De implicaties voor asset allocatie en de opbouw van portfolio’s zal groot zijn. Wel moeten we oppassen dat we al die nieuwe databronnen of algoritmes niet blindelings vertrouwen. AI is bijvoorbeeld niet in staat om zelf beslissingen over beleggingen te nemen en meer data kan ook voor ruis zorgen, waardoor waardevolle inzichten verloren gaan."

Meer banen

Uit het onderzoek van Fidelity International blijkt dat institutionele beleggers denken dat AI van invloed zal zijn op de werkgelegenheid: 53% gaat er vanuit dat nieuwe technologieën banen overbodig zullen maken.

Niet dat het ten koste gaat van de totale werkgelegenheid in de sector. Zo'n 60% denkt dat AI de werkgelegenheid eerder zal vergroten.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus