Nieuws

Het grijze gebied rond voorkennis

De strafbaarheid van insider trading is juridisch gezien lang niet altijd even duidelijk.

Wat is insider trading? Sommige gevallen zijn duidelijk. Als een ondernemer tijdens het golfen aan zijn medespeler vertelt dat hij een overname plant van een bedrijf en diegene koopt de volgende dag snel de aandelen van dat bedrijf, dan is er natuurlijk sprake van voorkennis.

Maar wat als die ondernemer CEO is van een enorm bedrijf als Amazon, en hij vertelt niet iets over een overname maar over de verplaatsing van het hoofdkantoor naar Pittsburgh, is er dan ook sprake van voorkennis als de medespeler daarna grote vastgoedaankopen doet in Pittsburgh?

Speculatie niet altijd strafbaar

Het juridische antwoord op deze vraag is nee, maar Matt Levine van Bloomberg vindt deze vorm van speculatie eigenlijk van even grote orde. 

Levine legt in twee artikelen van afgelopen week  uit dat er bij insider trading een groot grijs gebied bestaat.

Een heel duidelijk voorbeeld is de fondsbeheerder of analist die zich gespecialiseerd heeft in smallcaps, door de boeken struint en daar ongerijmdheden aantreft die hij niet direct kan verklaren.

Hij belt vervolgens de financieel directeur en die geeft hem uitleg. Is dat dan voorkennis? En maakt het verschil of het aandeel de volgende dag 10% stijgt of daalt?

Zo zijn er tal van voorbeelden waar de grenzen niet duidelijk zijn. Elon Musk en de aadeelhouders van Tesla weten er alles van.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus