Nieuws

50 jaar obligatie-bearmarkt

De afgelopen eeuw was niet altijd vriendelijk voor obligatiehouders. De langste bearmarkt duurde maar liefst 50 jaar.

Bearmarkts worden eerder aan aandelen dan aan obligaties gelinkt. Dat is ook wel logisch, want obligaties die van begin tot einde worden aangehouden beginnen op 100 en eindigen op 100. Tijdens de looptijd ontvangen obligatiebeleggers keurig hun coupon. Tenminste, als er geen sprake is van een default. 

Toch is deze eenvoudige analyse een misrekening zegt Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management. Nominaal klopt het, maar als er rekening wordt gehouden met inflatie dan blijken ook de obligatierisico’s enorm.

Jaren twintig

Carlson dook in zijn blog voor A Wealth of Common Sense nog eens in de cijfers van de laatste eeuw en komt tot de conclusie dat aandelen niet alleen de betere belegging waren dan obligaties, maar ook dat obligaties veel meer en langer last hebben gehad van bearmarkten.

Allereerst het totaalcijfer. Iemand die in 1926 een dollar investeerde in de S&P 500 had in augustus 2018 een fraai bedrag van 573 dollar, rekening houdend met inflatie.

Bij vijf- en tienjarige treasuries waren dat - schrikt u niet - respectievelijk 6,86 en 9,85 dollar. Wel positief dus, maar veel minder dan aandelen. En misschien nog wel vervelender is dat er lange fases zijn geweest waarin er reëel helemaal niks werd verdiend met obligaties. 

1940-1991

Bij Amerikaanse aandelen was de langste fase waarin beleggers op verlies stonden van september 2000 tot mei 2013. Bij de great depression van de jaren 20-30 was dat 'slechts' zeven jaar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bij obligaties zijn de cijfers een stuk dramatischer. Wie zo 'stom' was om in november 1940 vijfjarige treasuries te kopen en daarmee door te gaan, moest tot december 1985 doorbeleggen om op winst uit te komen na aftrek van inflatie. Bij tienjarige treasuries was dat zelfs september 1991.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De hamvraag is natuurlijk of een dergelijke bearmarkt nogmaals kan voorkomen. Veel hangt volgens Carlson af van de inflatie. Zo lang de inflatie keurig in de buurt van de 2% blijft, is de kans op een lange bearmarket klein. Maar zodra er inflatiepercentages komen van boven de 10% - zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren zeventig en tachtig - dan is de beer terug.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus