Nieuws

Het grote geheime plan van China

De VS wordt in het huidige handelsconflict met China gezien als de bovenliggende partij. Maar klopt dit wel? Vijf wonderlijke marktbewegingen duiden volgens financieel analist Louis-Vincent Gave op het tegendeel.

Financieel analist Louis-Vincent Gave van Gavekal Research zegt zich deze dagen regelmatig in een fantasiewereld te wanen. Er gebeuren dingen op de markten die volgens hem rationeel niet te verklaren zijn.

Hij vermoedt zelf dat het iets te maken heeft met het handelsconflict tussen China en de VS. Ook andere analisten wijzen in de richting van China als oorzaak van de huidige vreemde marktbewegingen.

Gavekal gelooft in ieder geval niet dat China in de ruzie met de VS de onderliggende partij is. Hij acht het waarschijnlijk dat China een langetermijnplan heeft om de renminbi te verheffen tot belangrijkste munt in Azië, de grondstoffenmarkten te beheersen en de rol van de VS over te nemen als supermacht.

Gavekal benadrukt dat het niet zijn basisscenario is, maar hij acht zeker mogelijk. Vooral omdat het een aantal bijzondere marktbewegingen verklaart.

Dalende treasuries

Allereerst zijn er de dalende koersen van Amerikaanse treasuries. Gavekal had hier begin dit jaar wel rekening mee gehouden, maar dat was nog op basis van een robuuste wereldeconomie en een redelijk jaar voor opkomende markten.

Achteraf bleek dat een misrekening. De wereldeconomie is allesbehalve stabiel, opkomende markten beleven een verschrikkelijk jaar met hoge inflatie en kelderende valuta. In zo’n geval zou je toch verwachten dat Amerikaanse treasuries als veilige haven in trek zouden zijn. Maar niks daarvan dus. 

Veel analisten verklaren dit met het feit dat de Amerikaanse economie zeer sterk is, terwijl de rest van de wereld hapert. Daar hoort een oplopende rente bij. Het probleem dat Gavekal daarmee heeft is dat de dollarindex dan ook een stuk hoger had moeten zijn, maar die is maar 2,5 opgelopen. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Duitse Bunds en Italiaanse ellende

Het was niet heel erg verrassend dat de Italiaanse schuldencrisis dit jaar weer de kop opstak. Dat is de afgelopen tien jaar wel vaker gebeurd. Ook niet verrassend is dat Europese banken daar last van hadden.

Maar wat uitbleef was een reactie van de euro en de obligatierente in Duitsland en Nederland. "Ook in dit geval zou je verwachten dat er een trek naar veiligheid zou zijn. Maar de Bund daalde juist."

De algemene verklaring voor dit fenomeen is dat Duitsland een belachelijk lage rente heeft. Die kan niet lager (en de koersen dus niet omhoog). Toch begrijpt Gavekal die redenatie niet. "In Japan zakt de rente immers ook al decennia. Waarom dan niet in Duitsland?"

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De zwakke dollar

De Amerikaanse dollar is dit jaar iets sterker geworden, maar de winst van 2,5% van de dollar-index is ook niet om over naar huis te schrijven. Gavekal vindt dit verbazingwekkend, gelet op de kracht van de Amerikaanse economie en de zwakte in de rest van de wereld.

Een vaak gehoorde verklaring hiervoor is dat de dollar-index niet alle valuta meeneemt. De Chinese renminbi, Indische roepie en Indonesische roepia zitten bijvoorbeeld niet in het indexmandje. Als dat wel het geval was geweest was de dollar-index meer gestegen.

Gavekal vindt dat maar een magere verklaring want in het mandje zitten wel de euro, het Britse pond en de Canadese Dollar. Allemaal landen waar het een stuk slechter gaat dan in de VS.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

China en de goudprijs

China heeft bij zijn wisselkoersbeleid in het verleden altijd gedaan wat het zei, en gezegd wat het deed. Hoofddoel was een stabiele verhouding tussen renminbi en de dollar. Dat is dit jaar veranderd. Peking kondigde aan dat het afstapt van de dollar als enige referentiepunt voor de renminbi. De dollar werd vervangen door een valutamandje.

De verwachting was dat de volatiliteit tegenover dit nieuwe mandje klein zou zijn, maar dit is niet gebeurd. In plaats daarvan was er wel een vrij strakke verhouding tuissen renminbi en goudprijs. Waarom?

De meeste analisten antwoorden hierop met “who cares.” De goudprijs is irrelevant en hetzelfde geldt voor de renminbi. Gavekal vindt dat kortzichtig, want wie zegt dat de renminbi over tien jaar nog altijd onbelangrijk is.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Koper en olie

Koper geldt als goede indicator voor de economie. Hoge groei betekent meer vraag naar bouwmaterialen en elektronicacomponenten,en dus ook koper. Lage groei duidt op het tegenovergestelde. Een daling van de koperprijs dit jaar met 17% belooft dus weinig goeds. 

Het gekke is dat tegelijkertijd de olieprijs stijgt, en de olieprijs heeft over het algemeen dezelfde voorspellende werking als koper. Analisten verklaren deze discrepantie meestal met het bestaan van specifieke aanbodactoren in de energiemarkt.

Denk aan de crisis in Venezuela en de dreigende Iran-boycot. Dat zorgt voor een krimpend aanbod, en dus stijgende prijzen. Het heeft niets met de vraag te maken, die inderdaad zwak is. 

Gavekal kan hier voor een deel in meegaan, maar zit met een probleem. Als het  zo slecht gaat met de economie, waar de koperijs dus op wijst, waarom stijgt de lange rente dan?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Supermacht China

Voor Gavekal staat vast dat de vreemde marktgebeurtenissen te maken hebben met China. Want klopt de concensus-mening wel dat de VS in de strijd met China alle kaarten in handen heeft en dat China probeert zich op een of andere manier uit de situatie te redden?

Gavekal denkt van niet. Hij houdt het goed voor mogelijk dat China alleen maar doet alsof het zwak is, maar in werkelijkheid het handelsconflict gebruikt om van China op termijn een wereldmacht te maken met Peking als glanzend middelpunt.

"In dat scenario zou het best kunnen zijn dat China olie bulkt en de rente omhoog drukt. Ondertussen wordt de renminbi gekoppeld aan de goudprijs, met als doel op termijn een nieuwe soort goudstandaard in te voeren." Gavekal zegt niet dat het zo is, maar hij houdt er wel rekening mee. Het is zeker voer voor discussie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente