Nieuws

Dalende loonkosten stuwen Japanse bedrijfswinsten

De redenen om in Japan te zitten stapelen zich op. Fondsmanager Dan Carter van het Britse beleggingshuis Jupiter AM heeft nog een extra reden gevonden waarom Japanse aandelen koopwaardig zijn.

Volgens Alpha Research, het onderzoeksbureau dat minitieus de asset-allocatie-adviezen in kaart brengt, laat de asset-allocatie-consensus er geen misverstand over bestaan. Over geen aandelenregio zijn de beleggingshuizen enthousiaster dan over Japan.

Twee weken geleden is Miyuki Kashima van BNY Mellon AM Japan nog langsgeweest om Japanse aandelen te promoten. Zij gaf maar liefst negen redenen op waarom Japanse aandelen nu eindelijk, na al die jaren van kwakkelen, weer gaan vliegen. De redenen ultra-kort:

  1. Het economisch klimaat in Japan is gunstig.
  2. Japan is niet al te gevoelig voor een handelsoorlog.
  3. De politieke situatie is er stabiel.
  4. Deflatie-angst is verdwenen.
  5. De banken hebben genoeg kapitaal om uit te lenen.
  6. Japanse bedrijven zitten op een berg cash.
  7. Japanse aandelen zijn jarenlang vergeten.
  8. Japanse aandelen zijn goedkoop.
  9. Japanse mid- en smallcappers worden amper geanalyseerd.

Meer dividend

Wat Kashima niet noemde, maar wat voor veel beleggers inmiddels ook reden is om Japan op te zoeken, is de verbeterende corporate governance van het Japanse bedrijfsleven.

Er is eindelijk oog voor de belangen van aandeelhouders, ook voor die uit het buitenland. Tot voor kort gaf een beursgang in Japan meer prestige, dan dat het bedoeld was om geld op te halen. Zaken werden gedaan met bevriende banken, niet met aandeelhouders.

Maar sinds de komst van premier Abe in 2012 wordt er in Japan werk gemaakt van de verbetering van de belabberde corporate governance-cultuur. Het is een van de drie pijlers van Abenomics, het plan dat de Japanse economie uit zijn lethargie moet halen. Simpel gesteld: Japanse bedrijven moeten hun geld laten rollen. De positie van kritische aandeelhouders moet worden versterkt.

Dat het aandeelhouders steeds meer naar de zin gemaakt, blijkt ook uit de hoeveelheid geld dat inmiddels met buybacks en dividenduitkeringen is gemoeid. Nimmer kochten Japanse bedrijven zoveel eigen aandelen in en keerden zij zoveel dividend uit als vorig jaar. In 2017 ging het om een totaalbedrag van maar liefst 18,1 biljoen yen, twee keer zo veel als vijf jaar daarvoor. Dit jaar zal het meer zijn.

Lees ook: Japan: De aan(deel)houder wint

Stijgende marges

Enfin, genoeg reden om een deel van de portefeuille vrij te houden voor Japanse aandelen. Maar alsof het niet genoeg is, heeft fondsmanager Dan Carter (foto) van het Britse beleggingshuis nog een argument gevonden om het juist nu in Japanse aandelen te zoeken.

Dan Carter van Jupiter AM

Carter constateert dat de winstmarges van Japanse bedrijven in de afgelopen jaren dramatisch zijn gestegen. "Zestig jaar lang bewogen Japanse winstmarges tussen de 2 en 4% om vervolgens sinds 2011 te stijgen naar bijna 6%."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waarom de Japanse bedrijven plotseling zo winstgevend zijn geworden? Carter wijt het aan verschillende factoren, maar de belangrijkste is volgens hem de ontwikkeling van de loonkosten. Sinds de jaren negentig zitten die kosten in een duidelijk dalende lijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dat Japanse bedrijven de winsten aan alle kanten zien binnenstromen, wil niet zeggen dat alle Japanse bedrijven daarom koopwaardig zijn. Volgens Carter, die zichzelf omschrijft als een pure bottom-up belegger, is het interessant om te zien wat de Japanse bedrijven met de winsten gaan doen.

Hij zelf is met name enthousiast over die bedrijven die de hogere winsten aanwenden voor aanvullende investeringen. "Ja, dat drukt op korte termijn de winstgroei, maar op de lange termijn betaalt het zich dubbel en dwars uit."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen