Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Koersverschil maakt sectorbeleggen interessant

De juiste sectorselectie maakt het verschil, volgens Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland. Voor het vierde kwartaal tipt hij onder andere de industriesector en de gezondheidszorgsector.

De vergrijzing, handelsspanningen, een oplopende olieprijs, een stijgende rente... Aandelen reageren op een scala aan factoren. Maar de koersreactie is niet altijd even sterk en soms bewegen beurskoersen zelfs in een tegengestelde richting, zegt Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland.

In een webinar voor beleggers legde hij uit wat de voordelen zijn van sectorbeleggen. 

"Neem de inflatie. Als deze stijgt, reageren aandelen van nutsbedrijven daar vaak negatief op, terwijl aandelen van energiebedrijven en financials dan juist in de lift zitten. Oplopende olieprijzen zijn uiteraard positief voor energie-aandelen, zoals Royal Dutch Shell, maar negatief voor nutsbedrijven en niet-duurzame consumentengoederen."

Eigen dynamiek

Die eigen dynamiek van sectoren kan volgens Roset leiden tot forse onderlinge koersverschillen. "Vorig jaar bedroeg het verschil in rendement tussen de best en slechtst presterende sector binnen de S&P 500-index maar liefst 36%," noemt hij ter illustratie.

Met sectorselectie kunnen beleggers dan ook veel verschil maken. Dat is niet altijd even makkelijk, erkent Roset. "Sommige sectoren laten een grillig koersverloop zien. Zo behaalde de energiesector in de S&P 500 in 2015 een negatief rendement van 22%. Een jaar later was het de best presterende sector, met een plus van 27%, maar in 2017 was de energiesector weer hekkensluiter, met een negatief rendement van 2%."

Het is dan ook niet verwonderlijk dat sectorbeleggen de afgelopen tien jaar aan belang heeft gewonnen. Het volgt inmiddels zelfs meer een drijvende kracht achter aandelen dan beleggen in specifieke landen.

Risico's dempen

Niet alleen kunnen sectorbeleggers inspelen op actuele ontwikkelingen en thema's; ook kan de selectie van specifieke sectoren helpen om een beleggingsstijl uit te voeren of om te anticiperen op verschillende fasen van de economische cyclus. Omdat sommige sectoren een lagere correlatie met de aandelenmarkt hebben, biedt de keuze voor deze sectoren bij neergaande beurskoersen bovendien een mogelijkheid om risico's te dempen. 

Alle bedrijven in de wereld zijn door de Global Industry Classification Standard (GICS) ingedeeld in elf sectoren: nutsbedrijven, financials, industrie, technologie, basismaterialen, duurzame consumentengoederen, basisconsumentengoederen, energie, zorg, vastgoed en de onlangs in het leven geroepen sector communicatiediensten.

Deze zijn op hun beurt onderverdeeld in 24 branchegroepen, 69 industrieën en 158 subindustrieën. 

Lager concentratierisico

Net als actief beheerde beleggingsfondsen bieden ETF's beleggers een lager concentratierisico dan een belegging in individuele aandelen. Met één transactie heeft de belegger toegang tot de hele sector. Beleggers hoeven dus niet te gokken welke bedrijven uiteindelijk komen bovendrijven. "Ze beleggen in de hele sector; dus ook automatisch in de winnaars van morgen."

De kosten van ETF’s zijn echter lager dan die van een traditioneel beleggingsfonds. Zo bedraagt de total expense ratio (TER) van de Europese en wereldwijde sector-ETF's van SPDR 0,30% per jaar.

Voor Amerikaanse sector-ETF's is dat 0,15%. Dat is bij actief beheerde fondsen, die werken met omvangrijke analistenteams, onhaalbaar.

Orders op elk gewenst moment

Een ander voordeel van ETF's boven traditionele beleggingsfondsen is dat beleggers hun orders op elk gewenst moment kunnen plaatsen. Ook zijn sector-ETF's een stuk transparanter: beleggers kunnen precies zien waar ze in beleggen, aangezien de beheerder de onderliggende index nauwkeurig volgt. 

Tot slot tipte Roset drie sectoren die volgens SPDR interessant zijn om in de gaten te houden voor het vierde kwartaal.

Tip 1: World industrials

De wereldwijde industriesector (world industrials) bestaat onder andere uit bedrijven in de luchtvaart- en defensiesector, leveranciers van bouwmachines en bedrijven in de infrastructuur.

Deze sector heeft het tij mee, meent Roset. "De bestedingen aan infrastructuur nemen wereldwijd toe. In de VS neemt het defensiebudget steeds verder toe, door de geopolitieke spanningen. En in de luchtvaart wordt een verdere toename van het aantal aankopen van vliegtuigen verwacht."

Tip 2: Europese gezondheidszorg

Vanwege de volatiliteit op de beurzen maken veel beleggers een draai naar meer defensieve sectoren. De zorgsector staat hierbij duidelijk op de radar: op dit moment stroomt netto zes miljard dollar naar wereldwijde ETF's in de zorgsector, aldus Roset.

Hoewel deze sector als defensief te boek staat, groeien de winsten hier wel harder dan in andere defensieve sectoren, zoals de nutssector en basisconsumentengoederen. Dit is grotendeels te danken aan de toenemende zorguitgaven vanwege de vergrijzing. Europese beleggers die valutarisico's willen mijden, kunnen zich toespitsen op de Europese zorgsector.

Tip 3: Amerikaanse communicatiediensten

De sector communicatiediensten is een nieuwe loot aan de stam. Onlangs ging de sectorindeling van de S&P 500 grondig op de schop, waarbij de sector telecom verder ging onder de naam communicatiediensten. Deze werd aangevuld met enkele namen uit de IT-sector (waaronder Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google) en de sector consumentengoederen (waaronder Walt Disney, Netflix, Comcast, TripAdvisor en Twenty-First Century Fox). Op 3 december volgt een soortgelijke exercitie voor de MSCI-index.

State Street Global Advisors lanceerde onlangs als eerste vermogensbeheerder een ETF die deze index volgt: de SPDR S&P U.S. Communication Services Select Sector UCITS ETF. Dat is niet voor niets, aldus Roset. "Het is een groeisector, die bestaat uit veel innovatieve bedrijven met aantrekkelijke winsten en waarderingen. De sector bevat veel populaire aandelen en toonaangevende merknamen."

De koersen van veel bedrijven in deze sector zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. "Maar de afgelopen anderhalf jaar zijn de winsten van die bedrijven ook fors gestegen. Hierdoor zijn de waarderingen van techbedrijven redelijk genormaliseerd."

Powerhouse of sectors

State Street SPDR ETF’s publiceert regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen. U vindt alle recente informatie terug op de website

Lees meer

Duurzaam beleggen