Nieuws

Beleggingsfonds Gars heeft krediet verspeeld

Het fonds belooft een jaarlijks rendement van zesmaands euribor plus 5%, maar boekte over de laatste vijf jaar een verlies. Dus stappen teleurgestelde beleggers inmiddels massaal uit Global Absolute Return Strategies van Standard Life Investments.

Het gaat niet goed met het rendement en vooral de hoeveelheid kapitaal in het oudste, rijkste en beroemdste absolute returnfonds van het Verenigd Koninkrijk: Standard Life Aberdeen Global Absolute Return Strategies, beter bekend als Gars.

Geen fonds beheerde meer Engels vermogen dan Gars.  In januari bedroeg het vermogen onder beheer volgens Citywire naar schatting 33,2 miljard pond.

De bedoeling van het long-short-multi-assetfonds is om beleggers in alle marktomstandigheden blij te maken met een jaarlijks rendement van euribor zes maanden + 5%, gemeten over drie jaar. Positief is ook dat dit doelrendement, dat in de buurt komt van wat aandelen opleveren, wordt behaald met minimale volatiliteit (een derde van aandelen).

Miserabele resultaten

Het zal niet verbazen dat beleggers gemotiveerd waren hun geld in Gars te steken. Het fonds was razend populair, ook onder Britse particulieren. Totdat duidelijk werd dat het voorgespiegelde rendement niet werd gerealiseerd. 

De discrepantie is in het geval van Gars opmerkelijk groot. In de eerste jaren na de lancering in 2008 ging het nog heel aardig, maar vanaf medio 2015 kwam de klad erin. In ponden gemeten rendeerde het fonds sinds 2013 slechter dan een spaarrekening. Ook in euro's vallen de rendementen tegen. Dit jaar staat er een min van 7,6% op het bord. Over de afgelopen vijf jaar komt het rendement uit op een verlies van -0,14% per jaar. 

Beleggers gelover er inmiddels niet meer in dat het nog goed komt met Gars. Het geduld is op. Zij doen het fonds dit jaar daarom massaal van de hand, zo blijkt uit gegevens van RBC Capital Markets. De schatting is dat het fonds dit jaar een uitstroom zal boeken van maar liefst twaalf miljard pond. In september alleen verkochten Gars-beleggers voor 1,8 miljard pond aan stukken. 

Marktbrede malaise

Overigens gaat het de concurrenten van Gars ook niet voor de wind. Soortgelijke fondsen van Aviva en Invesco doen niet wat zij hebben beloofd (zie onderstaande grafiek), maar de underperfomance is wel heel wat minder kras. 

Zwakke absolute returnresulaten (in ponden)

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?