Nieuws

Beleggen in Turkije: geweldige kans of zeker verlies?

Is het nu het goede moment om de Turkse markt (weer) te betreden? Terwijl het Noorse fondsenhuis Skagen fantastische kansen ziet, pleit Monex Europe juist voor grote terughoudendheid.

Opkomende markten presteren ondermaats in 2018, maar Turkije is dit jaar een bijzonder pijnlijk verhaal voor aandelenbeleggers. De Turkse aandelenmarkt is dit jaar al met meer dan 10% gedaald door de stijgende inflatie, de zwakke munt en de politieke instabiliteit. Van de Turkse lira gingen er begin dit jaar nog 4,55 in een euro. Nu is een euro inmiddels 6,95 lira waard.

Naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid dat de Turkse turbulentie de opkomende en ontwikkelde markten zou kunnen destabiliseren, hebben fondsmanagers van Skagen een bezoek gebracht aan het land. Zij spraken met een aantal bedrijven, waaronder ook bedrijven waarin Skagen zelf participeert, om de risico's in te schatten.

"Onze reis heeft de bezorgdheid van de markt over de duurzaamheid van het Turkse groeimodel bevestigd. Het land heeft te kampen met een aanzienlijk tweeledig tekort, dat nog eens is verergerd door de recente devaluatie van de lira", zegt Fredrik Bjelland, fondsmanager van Skagen Kon-Tiki. “Daar hebben Turkse bedrijven behoorlijk last van, omdat veel van die bedrijven forse schulden in dollars of in euro's zijn aangegaan vanwege de lagere rente. Zij krijgen nu te maken met herfinancieringsrisico’s."

Fantastische investeringskansen

Maar terwijl de politieke situatie in Turkije onzeker blijft, zijn er volgens Skagen tekenen van een ontdooiing van de spanningen tussen president Erdogan en president Trump over de detentie van een Amerikaanse dominee, die leidde tot Amerikaanse sancties en de meest recente uitverkoop op de Turkse aandelenmarkt. De twee leiders ontmoetten elkaar bij de VN en geruchten over de mogelijke vrijlating van Andrew Brunson hebben de Turkse lira met 4% doen toenemen en kunnen mogelijk de kiem leggen voor een verder herstel.

Met de Turkse beursindex die momenteel op een forward P/E van 5,7x staat - 50% onder die van de opkomende markten en met een korting van 63% op de ontwikkelde markten - liggen er volgens Skagen kansen voor beleggers. Of zoals fondsmanager Bjelland concludeert: "Turkije zal fantastische investeringsmogelijkheden bieden voor langetermijninvesteerders naarmate de economische neergang zich verder ontwikkelt."

Turkse lira daalt verder

Wie nu als euroburger in de Turkse markt stapt zit niet te wachten op verdere dalingen van beurs en munt. Voor de Turkse lire is een herstel volgens Monex Europe niet te verwachten. Want hoewel de lira op dit moment volgens schattingen van de OESO meer dan 300% is ondergewaardeerd, is het volgens Monex Europe nog te vroeg om in de Turkse lira te stappen. 

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe: "De opwaartse risico’s van de Turkse inflatie lijken te groot en misschien is Turkije wel op weg naar een periode van stagflatie (lage groei en een hoge inflatie)."

Slecht-nieuws-show

De basisvoorwaarden die de daling van de lira eerder dit jaar hebben veroorzaakt, zijn volgens Hordijk nog steeds van kracht en veel daarvan zijn sinds het begin van de crisis zelfs verslechterd. "De inflatie die al hoog was, zal waarschijnlijk nog verder stijgen naarmate de hogere olieprijzen (Turkije is een sterke olie-importeur) zich laten voelen. Dit is des te meer het geval omdat de lira dit jaar meer dan 35% heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor niet alleen de kosten van olie-importen drastisch zijn gestegen, maar ook van andere importprijzen."

De Turkse centrale bank heeft inmiddels de rentetarieven verhoogd, waardoor het vertrouwen in zijn onafhankelijkheid is toegenomen, maar dit draagt vooralsnog weinig bij tot stabilisatie van de prijzen op de korte termijn.

Onderwijl lijkt de Turkse economie stil te vallen. Het Internationale Monetaire Fonds heeft de groeiprognoses voor 2018 en 2019 inmiddels verlaagd naar respectievelijk 3.5% (was 4.2% in april) en 0.4% (was 4% in april). De inkoopmanagersindices laten zien dat het vertrouwen in de Turkse economie is weggevallen. De PMI voor de verwerkende industrie staat ver onder het neutrale niveau van 50 met een score van 42,7 in september. Dit is in lijn met berichten dat het Turkse bedrijfsleven stagneert.

Ridicuul bevel

Hordijk: "Hoe machteloos Turkse autoriteiten staan tegenover de ontspoorde inflatie wordt goed geïllustreerd door het ridicule bevel van Erdogan aan lokale politie om meerdere malen per dag supermarkten te controleren of zij niet de prijzen verhogen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus