Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Sectorrotatie in de praktijk

De range van SPDR sector-ETF´s is uitermate geschikt om zogenaamde sectorrotatiestrategieën mee uit te voeren. Daarom een korte introductie over de Relative Rotation Graphs (RRG).

RRG’s helpen beleggers om inzicht te krijgen in de relatieve trends van de verschillende sectoren ten opzichte van elkaar. Eigenlijk zou u sectorbeleggen per definitie een relatieve bezigheid kunnen noemen. Beleggers zoeken immers altijd naar sectoren die het beter doen dan andere. In een stijgende markt betekent dit zoeken naar sectoren die harder stijgen dan de markt. In een dalende markt betekent het daarentegen zoeken naar sectoren die minder hard dalen dan de markt.

Dit betekent dus dat het heel goed mogelijk is dat bepaalde sectoren het beter doen dan de markt, maar toch een negatief rendement laten zien over een bepaalde periode. Als de markt 10% daalt en een bepaalde sector daalt 5%, dan heeft deze sector het 5% beter gedaan dan de markt.

Grafische weergave van relatieve trends

Een RRG laat deze relatieve trends zien in één diagram waarin het roterende karakter, rond een benchmark (= de markt), zichtbaar wordt. Aan de hand hiervan kunnen beleggers een mening vormen over een mogelijke toekomstige rotatie.

SPDR ETF's Relative Rotation Graphs


De RRG in figuur 1 laat de rotatie zien van de verschillende sectoren in de Europese markt op weekbasis. Op de horizontale as staat de JdK RS-Ratio, een maatstaf voor relatieve sterkte. Op de verticale as staat de JdK RS-Momentum, een maatstaf voor relatief momentum. Doordat deze twee indicatoren vergelijkbaar zijn voor alle sectoren in deze groep kunt u de posities en de bewegingen van de verschillende sectoren vergelijken.

Consumer staples en consumer discretionary

Twee sectoren die vaak tegengesteld aan elkaar bewegen zijn consumer staples en consumer discretionary. Dat is ook nu het geval. De consumer staples-sector heeft een rotatie door het leading quadrant achter de rug en is net het weakening quadrant binnengekomen. Dit betekent dat de relatieve trend nog steeds positief is (RS-Ratio > 100), maar dat deze recentelijk wel momentum/kracht verloren heeft (RS-Momentum < 100).

Aan de linkerkant van de grafiek ziet u de consumer discretionary-sector die al wekenlang (iedere stip op de staart van een sector is een week) door het lagging quadrant beweegt maar recentelijk weer omhoog gaat. De stijgende RS-Momentum-waarde bij een nagenoeg gelijkblijvende RS-Ratio-waarde duidt erop dat de relatieve trend van de consumer discretionary-sector nog steeds dalend is, maar dat deze daling op dit moment niet doorzet.

Trends voltrekken zich vrijwel nooit in een rechte lijn omhoog of omlaag. Het is dan ook een bekend fenomeen dat rotaties op een RRG zich geheel aan de linker-, in het geval van een sterk dalende trend, of geheel aan de rechterkant, in geval van een sterk stijgende trend, van de grafiek kunnen voltrekken. Een inzicht op dagbasis geeft een gedetailleerder beeld:

SPDR ETF's Relative Rotation Graphs

Figuur 2 laat de rotatie van consumer staples- en consumer discretionary-sectoren zien op dagbasis. Ook hier bewegen zij weer tegen elkaar in, maar nu wint consumer staples aan kracht in het leading quadrant, terwijl consumer discretionary na een korte opleving weer terug is in het lagging quadrant. Deze laatste rotatie heeft zich dus geheel aan de linkerkant van de RRG voltrokken.

Recent herstel

Samenvattend betekent dit dat op weekbasis de consumer staples-sector zich aan de rechterkant (positieve) van de RRG is te vinden en consumer discretionary aan de linkerkant (negatieve). Daarnaast hebben deze sectoren zich recentelijk hersteld. Op dagbasis is dit herstel in consumer discretionary te zien aan de oplopende staart van lagging naar improving,  terwijl bij consumer staples de dalende staart van improving terug in lagging te zien was.

Beide bewegingen op dagbasis zijn inmiddels weer omgedraaid en consumer staples beweegt zich in het improving quadrant richting leading (positief) terwijl consumer discretionary weer is teruggekeerd in het lagging quadrant (negatief).

Ervan uitgaande dat de rotaties op de daily RRG voortduren is er een gerede kans dat de staarten op de weekgrafiek binnen afzienbare tijd ook weer gaan draaien en hun rotaties vervolgen. Ieder aan hun eigen zijde van de RRG; consumer staples aan de positieve en consumer discretionary aan de negatieve kant.

Een dergelijke rotatie ten gunste van de consumer staples-sector blijft wijzen op een defensievere houding van beleggers ten aanzien van aandelen als beleggingscategorie. Defensieve sectoren zoals consumer staples, maar ook energy en healthcare kunnen beleggers helpen om de eventuele schade te beperken in geval van een marktdaling.

Powerhouse of sectors

Meer achtergrondinformatie over sectorrotatie en Relative Rotation Graphs vindt u op de partnerpagina van SPDR ETF’s

State Street SPDR ETF’s publiceert regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen. U vindt alle recente informatie terug op de website. 

Van 8 tot en met 12 oktober vindt u de SPDR Sector-ETF-special op IEXProfs, met iedere dag nieuwe, interessante artikelen op het gebied van sectorbeleggen.

Onderdeel van de special is het gratis webinar. Schrijf u hier in.

Hierin legt Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland, uit waarom sectorbeleggen interessant is, gaat hij in op de voordelen van beleggen via sector-ETF’s en deelt hij zijn favoriete sectoren voor Q4 2018.

Lees meer

Duurzaam beleggen