Nieuws

Actieve fondsmanagers verkopen sprookjes

Volgens de Britse journalist Robin Powell is actief fondsmanagement een loser's game.

Actief beheerde beleggingsfondsen leveren structureel slechtere resultaten dan passieve fondsen en toch blijven mensen er miljarden in steken. Hoe kan dat toch, vraagt de Britse journalist Robin Powell zich af.

Powell is geen vriend van actieve beleggingsfondsen die volgens hem veel te duur zijn, veelal te grote risico’s nemen en over het algemeen slecht renderen.

Spel voor losers

“Actief fondsmanagement is een spel voor losers, maar het is ook een spel waar de beleggingsindustrie honderden miljoenen aan besteed om mensen te overtuigen het spel mee te spelen,” stelt Powell.

Een van de belangrijkste manieren waarop beleggingsfondsen mensen proberen te verleiden is met positieve beleggingsresultaten over een korte periode. In de ogen van Powell is een fondsmanager pas goed als hij of zij over een lange periode de markt achter zich weet te laten. "Als een manager de verschillende economische cycli heeft doorgemaakt."

Korte termijn regeert

Maar de realiteit is een andere, waarin beleggers worden verleid met positieve resultaten over hele korte perioden van twee tot drie jaar. Het gevolg is dat beleggers keer op keer worden teleurgesteld.

En als een fondsmanager het al eens een keer beter doet dan verwacht, dan wordt de winst afgeroomd door belachelijk hoge bonussen.

Powell is duidelijk: blijf weg van actief management, geloof niet in hun verkooppraatjes en kies voor betrouwbare en goedkope indexfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement