Nieuws

Bodem in zicht voor emerging market debt

Op paniekerige markten zijn voor beleggers grote winsten te behalen. EM-obligaties zijn daar een goed voorbeeld van.

De opkomende markten hebben een beroerd jaar achter de rug. De opgelopen rente in de VS en de sterke dollar hebben veel beleggers doen besluiten hun EM-obligaties in de ramsj te doen, waardoor het rendement sinds januari negatief was.

Maar het eind is in zicht, meent een groeiend leger aan beleggingsexperts. Bodemvissers moeten nu hun slag slaan.

"Veel beleggers zijn erg procyclisch bezig in EM,” zegt Colm McDonagh, hoofd vastrentende waarden opkomende markten bij vermogensbeheerder BNY Mellon IM. "Ze stappen in op de piek van de markt en kiezen de uitgang zodra de koersen dalen. Het is een erg destructieve manier van handelen." 

Dat vind ook George Rusnak, hoofd obligatiestrategie bij Wells Fargo. "Het is moeilijk om obligaties te kopen wanneer anderen verkopen, maar feit is dat er momenteel bloed vloeit op de markt voor EM-debt en dat is precies wanneer je als belegger je kans moet pakken," zegt hij tegenover de nieuwszender CNBC

Van neutraal naar overwogen

Rusnak heeft zijn visie op obligaties uit opkomende markten sinds het begin van dit jaar veranderd van neutraal naar overweight. "Wij zijn op zoek naar value,” zegt hij.

"In Europa en de VS is waarde bij zowel high- als low-yield-obligaties nauwelijks te vinden. In de opkomende markten wordt een belegger daarentegen nog beloond voor het nemen van risico."

Enkele van zijn meer agressieve ideeën zijn staatsobligaties uit Brazilië, Mexico, India en Indonesië. De Indonesische tienjarige staatsobligatie levert 8,24% op. Braziliaanse tienjarige obligaties betalen 11,6%. 

Ouderwets beeld

Ook Jim Caron, fondsbeheerder bij Morgan Stanley Investment Management, ziet de recente zwakte in opkomende markten als kans. "We bevinden ons nog steeds in een wereldwijde groeimarkt en het traject voor opkomende markten is ook positief. Daat maakt activa uit opkomende markten voor ons aantrekkelijk."

Volgens McDonagh hebben veel beleggers nog een ouderwets beeld van opkomende markten. Vroeger was het zo dat als Argentinië in de problemen kwam dan volgde Brazilië automatisch, en als Latijns Amerika in de schuldenval terechtkwam, dan kon Azië niet lang achterblijven.

De realiteit van de 21-ste eeuw is dat veel EM-landen een stuk onafhankelijker geworden zijn van elkaar en de Amerikaanse dollar en rente. Ze zijn bovendien veel moderner geworden, soms zelfs meer dan landen in het Westen.

Meer flexibiliteit

“Er is daarom meer flexibiliteit vereist in de beleggingsaanpak,” zegt McDonagh. “Als beleggers het hebben over opkomende markten associëren ze deze direct met hoge beleggingsrisico’s. Een land als Argentinië kent inderdaad een hoge volatiliteit, maar bijvoorbeeld Azerbeidzjan heeft een stevig fundament en is het overwegen waard, aldus de belegger.”

Dat de dollar en de Amerikaanse rente ook in de toekomst belangrijk blijven voor EM-obligaties daar is overigens iedereen het wel over eens. Een hogere rente en een duurdere dollar treffen EM-landen nou eenmaal omdat ze vrijwel allemaal veel dollarschulden hebben.

Hoe veel stijgt de Amerikaanse rente?

Maar ook hier is verlichting in zicht volgens de meeste analisten. De algemene verwachting is dat de Amerikaanse tienjarige rente nog wel iets zal stijgen, maar niet veel. Meer dan 3,5% zou volgens de meeste al veel zijn.

Er zijn echter ook uitzonderingen zoals de Duitse professor Hans-Werner Sinn die verwacht dat het oplopende Amerikaanse begrotingstekort de rente veel verder zal opjagen. De opkomende markten zullen daar volgens hem veel last van krijgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus