Nieuws

2017 was een fantastisch jaar voor pensioenfondsen

Het wereldwijde pensioenvermogen is in 2017 spectaculair gestegen. Vooral in de opkomende markten werden de pensioenpotten flink groter.

De wereldwijde pensioenpotten zijn in 2017 flink gespekt. Na een ook al niet slecht 2016 schoot het beheerd vermogen van de 300 grootste pensioenfondsen met 15,1% omhoog tot 18.100 miljard dollar.

De top 20 – waaronder de Nederlandse ABP (Ambtenaren) en PFZW (Zorg en Welzijn) – zaten zelfs nog iets meer in de lift, een stijging van 17,4% tot een beheerd vermogen van 7.439 miljard dollar.

De sterke vermogensaanwas was volgens pensioenadviseur Willis Towers Watson grotendeels toe te schrijven aan een florissant jaar voor aandelen, en dan met name in de Verenigde Staten.

Machtige spelers

De 300 grootste pensioenfondsen hebben volgens Willis Towers ongeveer 43,8% van het wereldwijde pensioenvermogen onder beheer en zijn daarmee ongelofelijk machtige spelers op de effectenbeurzen.

Dat geldt zowel voor aandelen, obligaties als alternatives. De gemiddelde wereldwijde pensioenportefeille bestond vorig jaar voor 42,1% uit aandelen, 36,9% uit obligaties en verder uit alternatives en cash. Dat lijkt niet op de Nederlandse pensioenportefeuilles die veelal weinig in aandelen zijn belegd.

Opkomende pensioenfondsen

Opmerkelijk is verder de opkomst van pensioenfondsen uit zogenoemde opkomende markten. Zo stond er in de top-20 voor het eerst een Indisch pensioenfonds, het Employees' Provident Fund, goed voor 134,3 miljard dollar.

Het Zuid-Koreaanse nationale pensioenfonds rukte na een rendementsstijging van maar liefst 26.1% tot 582.9 miljard zelfs op naar de derde plaats. Het National Council for Social Security Fund uit China groeide met 31% tot 456,9 miljard (nummer 6). Verder staan er in de top 20 een pensioenfonds uit Maleisië en Zuid-Afrika.

Fondstoppers

De twee grootste fondsen zijn onverminderd de Japanse en Noorse overheidspensioenfondsen. De eerste had eind 2017 1.444 miljard dollar onder beheer. Het Noorse staatsfonds kwam voor het eerst boven de 1000 miljard uit.

De meeste fondsen komen echter uit de VS en Canada. Samen waren deze twee landen binnen de top 300 goed voor 42,3% van het totaal beheerde vermogen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement