Nieuws

Actief fonds met vaste fee van bijna nul

Peter Kraus wil met zijn bedrijf Aperture de strijd aangaan met de ETF-industrie. Bij hem verdienen fondsbeheerders in de toekomst alleen nog wat als ze goed presteren.

Arrogant? Misschien een beetje. De oud-CEO van Alliance Bernstein, Peter Kraus, voorspelt dat hij met zijn nieuwe bedrijf Aperture voor een revolutie zal zorgen in het vermogensbeheer.

Het idee van Kraus is om de strijd met indexfondsen naar een hoger niveau te tillen door een andere kostenstructuur in te voeren. De vaste kosten voor beleggers gaan bij hem omlaag naar bijna nul, vergelijkbaar dus met passieve indexfondsen en ETF’s. Het inkomen voor fondsbeheerders moet helemaal komen uit de outperformance van de benchmark.

Vaste fee van bijna nul

Als het goed is maakt dat iedereen blij, want zowel beleggers als fondsbeheerders kunnen in Kraus’ model een goede boterham verdienen als er beter wordt gepresteerd dan de index. Van de andere kant hoeven beleggers niet extra te betalen voor falende fondsbeheerders.

Hoeveel de performance fee zal gaan bedragen zegt Kraus nog niet tegenover het blad Barron’s. Dat zal waarschijnlijk gaan verschillen per fonds. Aperture is meer dan een experiment. De vermogensbeheerder begint met vier miljard dollar onder beheer.

Niet helemaal nieuw

Het initiatief van Kraus is zeker spannend, maar niet helemaal nieuw. Fidelity kwam in mei al met een variabele kostenstructuur voor vijf grote actieve fondsen. De vaste fee werd met 0,10% verlaagd tot 0,70%, waarbij het variabele deel (driejaarlijks) meebeweegt met de benchmark. Bij goede resultaten gaan de totale kosten omhoog naar 0,90%, bij slechte resultaten dalen de totale kosten tot 0,50%.

Duidelijk is dat het initiatief van Kraus een volgende fase inluidt in een disruptieve revolutie die al langer gaande is in de fondsindustrie. Bijna alle actieve vermogensbeheerders voelen namelijk de hete adem in de nek van de passieve fondsen en verlagen hun vaste fee’s. Kraus gaat alleen stapje verder en schrapt de vaste fee bijna helemaal (deze zal ergens rond de 0,1% komen te liggen).

Zero-cost

Zelfs ETF’s voeren onder elkaar een concurrentiestrijd met alsmaar lagere kosten. Zo kwam de eerder genoemde Fidelity onlangs met een zero-fee indexfonds waarmee het wil aanhaken bij de succesvolste drie fondsen van dit moment: de Vanguard Total Stock Market ETF, de iShares Core S&P 500 ETF en de State Street Global Advisor S&P 500 SPDR.

Deze drie fondsen zijn de enige met elk meer dan 100 miljard dollar onder beheer. De SPDR S&P 500 is de grootste met een omvang van meer dan 280 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen