Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Drie redenen waarom sectorbeleggen interessant is

De mogelijkheid om een specifieke focus aan te brengen in de portefeuille maakt sectorbeleggen tot een interessante aanpak. Maar er zijn nog drie andere, minstens zo belangrijke voordelen. Als openingsartikel van de SPDR ETF Sectorspecial, een korte inleiding over sectorbeleggen.

Met sectorbeleggen kunnen beleggers een specifieke keuze maken om in een bepaalde sector wel te beleggen, en in een andere juist niet. Maar welke sectoren zijn er nu precies allemaal? Onderstaand een overzicht van de sectoren weergegeven die beleggers gebruiken:

 • (Tele)Communicatie
 • Nutsbedrijven
 • Financiële Waarden
 • Industriële Goederen
 • IT
 • Materialen
 • Basisconsumentengoederen
 • Duurzame consumentengoederen
 • Energiebedrijven
 • Gezondheidszorg
 • Vastgoed 

Verschillen tussen sectoren

Sectoren zijn op verschillende manieren in te delen: op basis van regio, risico of stand van de economie. Als eerste is het met ETF’s mogelijk om per regio in een bepaalde sector te beleggen, bijvoorbeeld de Amerikaanse energiesector, of de Europese financiële waarden. Voor beleggers die de trend zo breed mogelijk willen spelen is het ook mogelijk om wereldwijd in een sector te beleggen.

Een andere indeling is die op basis van risico. Bepaalde sectoren zijn gevoeliger voor het marktsentiment – hebben een hogere bèta – dan andere. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de energiesector, of duurzame consumentengoederen.

Deze sectoren zullen sterker reageren op marktontwikkelingen dan bijvoorbeeld nutsbedrijven, of basisconsumentengoederen. De omzet en inkomsten binnen deze sectoren zijn stabieler over de lange termijn en kunnen een wat defensievere rol in de portefeuille vervullen.

Ten slotte kan nog een indeling gemaakt worden op basis van de stand van de economie. Bepaalde sectoren doen het traditioneel goed in verschillende fasen van de economische cyclus. In de late fase van de economische cyclus, laat bijvoorbeeld de energiesector vaak betere rendementen zien, terwijl nutsbedrijven het relatief beter doen tijdens een recessie.

Specifiek én gespreid

Een belangrijk voordeel van sectorbeleggen, is dat een specifieke keuze gemaakt kan worden, maar dat een belegger niet afhankelijk is van een specifiek bedrijf in die sector. Binnen elke sector zitten uitschieters naar boven, die een sterker rendement laten zien dan het sectorgemiddelde.

Het blijkt echter lastig om deze vooraf te selecteren en daarnaast is er ook een aantal individuele bedrijven dat het slechter zal doen dan het gemiddelde van de sector. Soms is dit in het geheel niet te voorzien, zoals in het geval van een olieramp bij een specifiek energiebedrijf, of een boekhoudschandaal bij een individueel bedrijf in basisconsumentengoederen.

Gespreid beleggen is kenmerkend voor ETF’s en biedt hier uitkomst. In bovenstaand voorbeeld wordt het negatieve effect van één bedrijf gedempt of gecompenseerd door de overige bedrijven in de sector.

Sectorkeuze kan een enorm verschil maken

In het onderstaande overzicht staan de beste en slechtste rendementen van de Amerikaanse S&P 500-sectoren over de afgelopen drie kalenderjaren.

Hieruit blijkt dat er de afgelopen jaren ieder jaar een verschil in rendement tussen de beste en de slechtste sectoren heeft gezeten van meer dan 30%. De keuze voor de juiste sector kan dus een enorm verschil maken op het rendement.

SSGA

Bron: Bloomberg Finance L.P., State Street Global Advisors. Jaarrendement op basis van de S&P Select Sector Indices (NTR).

Meer informatie? Op donderdag 11 oktober organiseert State Street - SPDR ETF’s samen met IEX een webinar, waarin we verder ingaan op sectorbeleggen met ETF’s en waarin State Street haar laatste vooruitzichten voor de sectoren zal geven.

Schrijf u hier in

Als het Sector-Powerhouse publiceert State Street SPDR ETF’s regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen.

Op onze website kunt u alle recente informatie terugvinden.

Lees meer

Duurzaam beleggen