Nieuws

Europa loopt achter bij fintechwedloop in banksector

De investeringen in technologische bankinnovaties nemen razendsnel toe. Europa moet snel een tandje bijzetten om niet te ver achterop te raken bij de Amerikanen.

In de auto-industrie is het de ontwikkeling van elektrische auto’s die vraagt om miljardeninvesteringen. Wie achterblijft, loopt grote kans het onderspit te delven. In de financiële sector geldt hetzelfde voor investeringen in fintech. 

Banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en investment banks zijn in een soort wapenwedloop verwikkeld en Europa dreigt daar ernstig bij achterop te raken, zo blijkt uit een artikel van The Financial Times

Zo blijkt volgens de FT uit onderzoek van het bedrijf Celent dat de uitgaven van banken uit Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië dit jaar met ongeveer 4,2% zal stijgen tot ruim 261 miljard dollar. Daarvan is 45% afkomstig van banken uit Noord-Amerika en slechts 32% uit Europa. Een groot gat dus.

JP Morgan heeft megabudget

Banken in Europa zijn volgens de FT nog druk bezig met het verwerken van de economische crisis. Banken als Credit Suisse en Deutsche Bank leggen de nadruk op kostenbesparingen in plaats van IT-investeringen, en dat terwijl de banken uit de VS het tempo juist opvoeren. De Europese banken missen bovendien de omvang van de Amerikanen.

Een goed voorbeeld is JP Morgan Chase, dat een budget van maar liefst 10,8 miljard dollar heeft vrijgemaakt voor technologie-uitgaven. De bank heeft ook 50.000 IT-specialisten in dienst en er staan nog 2000 vacatures open. Alleen de grote Chinese banken en HSBC kunnen dat tempo bijbenen.

De CFO van JP Morgan, Marianne Lake, noemt het de normaalste zaak van de wereld dat 10% van de omzet voor technologische vernieuwing wordt uitgetrokken. Het is volgens haar in het belang van zowel de aandeelhouder als de klant.

Betsy Graseck, een bankanalist van Morgan Stanley geeft haar gelijk. "10,8 miljard klinkt als veel geld, maar wat is veel in een extreem competitieve markt."

Blockchain en AI

De uitgaven van JP Morgan Chase aan zaken als blockchain en artificial intelligence (AI) stelde de bank onder andere in staat een low-cost handelsplatform te starten waarop inmiddels 75 banken actief zijn.

Dat helpt JP Morgan Chase (en andere banken) in de strijd met snelgroeiende onlinebrokers zoals Charles Schwab en Robinhood. JP Morgan Chase loopt ook voorop bij het gebruik van blockchain bij financiële transacties.

In Europa lopen de meeste banken daar nog ver achteraan. De FT noemt ING Bank nog als een van de weinige uitzonderingen die de handschoen durven op te pakken met investeringen in startups als Cobase en het Britse handelsplatform Funding Options, een bedrijf dat MKB-bedrijven stimuleert niet langer zaken te doen met slechts één huisbank, maar met meerdere.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?