Nieuws

Rijke families vertrouwen geld toe aan mannen

Family offices hebben slechts zelden vrouwen in de top. Het traditionele beeld overheerst dat vrouwen uitstekend geschikt zijn als ambassadeur voor goede doelen, maar niet om te beleggen.

Vrouwen hebben het lastiger dan mannen om in de top te komen. Dat is algemeen bekend. Maar in de financiële sector zijn de druiven wel heel erg zuur voor ambitieuze vrouwen.

Het meest extreem is de situatie bij zogenoemde family offices, zo blijkt uit een studie van de UBS Group en Campden Wealth waar Bloomberg over bericht.

De investeringsvehikels van zeer rijke families blijken slechts in 9,1% van de gevallen een vrouwelijke CEO te hebben, terwijl maar 8,6% van de CIO’s een vrouw is.

Conservatief

"Veel van de professionals die family offices inhuren zijn afkomstig uit de financiële dienstverlening, waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn,” geeft Sara Ferrari als verklaring. Zij is het hoofd van het wereldwijde family office netwerk bij UBS.

Daarnaast speelt volgens haar conservatisme een belangrijke rol. Sommige gezinnen hebben volgens haar een erg traditioneel beeld van de vrouw als iemand die weinig kennis en interesse heeft voor investeringsactiviteiten.

Dat in tegenstelling tot filantropische activiteiten, waar de rijke families juist wel een rol zien voor vrouwen.

Generatiewissel

De situatie kan volgens Ferrari wel verbeteren als er bij een generatiewissel jongere familieleden mogen beslissen wie de financiën regelt. Wat dat weer tegenspreekt is dat slechts 14% van de family offices zich tot doel heeft gesteld vrouwen meer kansen te bieden op topposities.

Bekende Nederlandse family offices zijn onder andere Anthos Fund & Asset Management van de familie Brennikmeijer, Reggeborgh (Wessels), Boron (Fentener van Vlissingen), HB Capital (Blokker) en Timeless (Van Veggel).

Verder zijn er tal van family offices die beleggen voor meerdere families tegelijkertijd. Ook hier zijn vrouwen aan de top schaars.

Andere studies

De UBS-studie strookt met andere onderzoeken naar dit thema. Zo kwam er uit studies van Catalyst en Preqin naar voren dat er in het senior management van investment banks slechts 17% vrouwelijk is, bij private equity is het maar 9% en bij hedgefondsen 11%.

UBS en Campden onderzochten 311 family en multi-family offices met een gemiddeld vermogen van 808 miljoen dollar. Bijna een op de vijf families had zijn roots in de industrie.

Vrouwelijke toppers

Ze zijn er natuurlijk wel, vrouwen hoog bij financiële dienstverleners. De American Banker kwam dit weekend met een top-25 met Mary Callahan Erdoes (CEO vermogensbeheer JP Morgan) op de eerste plaats, Abigail Johnson op twee (CEO Fidelity Investments) en Margaret Keane (CEO Synchrony Financial) op drie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus