Nieuws

Zwakte EM-valuta wordt overdreven

Het gaat helemaal niet zo slecht met valuta in de opkomende markten. Het beeld wordt ernstig verstoord door de malaise in Turkije en Argentinië.

De valuta uit opkomende markten hebben tot dusver een verschrikkelijk jaar achter de rug. Athans dat is de algemene perceptie. Als er op landenniveau wordt ingezoemd, dan zijn het feitelijk maar een paar EM-valuta die het echt slecht doen. Dat zijn vooral de munten uit Turkije en Argentinië.

Daarnaast hebben de Zuid-Afrikaanse rand, Russische roebel en Braziliaanse real het lastig, maar echt opmerkelijk is dat niet, zegt vermogensbeheerder en obligatiespecialist Pimco in zijn maandelijkse market-update.

Turkije en Argentinië verstoren beeld

Pimco: "Valuta van opkomende markten (EM) zijn in 2018 onder grote druk komen te staan, maar dit is minder verontrustend dan sommige krantenkoppen suggereren. Want kijkend naar de context waarin dit gebeurt, met een sterkere Amerikaanse dollar en wereldwijde handelsspanningen, dan is de terugval niet meer dan logisch.”

Het zijn ook niet alleen EM-valuta die last hebben van de sterkere dollar, de hogere Amerikaanse rente en de handelsspanningen. De euro en het Britse pond hebben er net zo goed last van. Dat geldt ook voor de Europese beurzen die het beduidend minder goed doen dan die in de VS.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Buitenbeentjes

Bij de landen met de slechtst presterende munten zijn er bovendien andere factoren aan het werk. Zo faalt in Turkije het gehele macro-economische beleid, wat nog erger wordt gemaakt door een ruzie met de VS over een vastzittende priester en onenigheid tussen regering en centrale bank.

Argentinië heeft te maken met hyperinflatie en staat onder toezicht van het IMF. Brazilië staat aan de vooravond van richtingbepalende verkiezingen en Zuid-Afrika kampt met een groeiend handelstekort.

Groei keert terug

Naar de toekomst kijkend is Pimco redelijk optimistisch. De potentiële groei van de EM-regio is weliswaar lager dan een paar jaar geleden, maar staat tegenover dat enkele van de grootste opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en Mexico in 2018 stevige groeicijfers tegemoet kunnen zien van rond de 4%. Dat zal uiteraard ook zijn invloed hebben op de valuta.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus