Nieuws

BofA verklaart de grote bullmarkt dood

Bank of America Merrill Lynch sluit zich aan bij de doemdenkers en voorspelt het einde van de langste bullmarkt ooit.

De CIO van Bank of America Merrill Lynch heeft volgens de nieuwszender CNBC "the great bullmarket", die al bijna tien jaar duurt, dood verklaard.

Volgens Michael Hartnett gaan we een periode tegemoet met lage of zelfs negatieve rendementen, zo zegt hij in een rapport aan zijn klanten. De oorzaak daarvoor ligt bij het afvlakken van de economische groei, de oplopende rente en een overschot aan schulden.

“The Great Bull Dead: end of excess liquidity = end of excess returns," zegt Hartnett in telegramstijl.

12.000 miljard en 713 renteverlagingen

Centraal in zijn analyse staan de centrale banken die wereldwijd sinds de kredietcrisis begon via verschillende programma’s 12.000 miljard dollar in de economie hebben gepompt en de rente 713 keer hebben verlaagd.

Daar is nu een einde aan gekomen met de Federal Reserve die heeft besloten dat het na zeven jaar met een rente van 0% tijd is om de teugels weer wat aan te trekken.

Beurzen opgetild door excess liquidity

Al die stimuli zijn niet onopgemerkt gebleven. De reële economie heeft zich er door hersteld, hoewel politici zeker hadden gehoopt op meer.

De beurs schoot ondertussen omhoog met zelden eerder geziene sprongen. Zo werd er vlak na de kredietcrisis nog gezegd dat beleggers nooit meer mochten rekenen op meer rendement dan de inflatie plus een klein beetje extra, schoot de S&P 500-index met 335% omhoog.

Hartnett verwacht niet dat de Fed lange tijd zal doorgaan met het verhogen van de rente. Het wordt een korte rentecyclus. Dat komt doordat de Fed dit keer optreedt tegen een cyclische (tijdelijke) verhoging van de inflatie, terwijl de structurele trend voor de inflatie nog altijd naar beneden wijst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus