Nieuws

Northern Trust: Risk on!

In z'n outlook voor de komende 5 jaar toont Northern Trust zich van zijn optimistische kant. Aandelen stijgen met gemiddeld 6% en meer. Voor vastgoed, grondstoffen en private equity is de toekomst minstens zo zonnig. Obligatiebeleggers hoeven onderwijl niet te wanhopen.

Niets zo moeilijk om trendbreuken te voorspellen. In zijn nieuwste vijfjaars-outlook waagt de Amerikaanse vermogensbeheerder Northern Trust zich daar dan ook niet aan.

De Amerikaanse vermogensbeheerder rekent, simpel gesteld, op een voortzetting van het beleggingsklimaat van de laatste tijd. Meer van hetzelfde dus. Northern Trust voorziet verdere economische groei, niet al te veel inflatie en een relatief royaal monetair beleid.

Dat is redelijk goed voor risicovolle beleggingscategorieën en niet al te slecht voor obligaties. Andere aannames zijn:

  • Tech blijft een economische aanjager.
  • Het verdwijnen van oude bekende economische samenwerkingsverbanden is zowel een bedreiging als een kans.
  • Beleggers steunen ook de komende jaren - heel opportunistisch - populistische politici om zo te kunnen profiteren van het daarbij behorende veranderende economische landschap. Winst boven alles.

Aandelen: 6% - 8% per jaar

Zwakke rendementen hoeven met name risiconemende beleggers de komende jaren niet te vrezen. Voor aandelen rekent Northern Trust op een gemiddeld jaarlijks rendement van 6% voor aandelen volwassen markten en 8% voor aandelen opkomende markten.

Misschien iets minder dan het langetermijngemiddelde, maar verder niet verkeerd. Beleggers in aandelen volwassen markten moeten het hebben van dividend en omzetgroet.

De hoge waarderingen zorgen juist voor wat tegenwind. Omdat aandelen opkomende markten relatief laag gewaardeerd zijn en meer omzetgroei zullen boeken, hebben zij volgens Northern Trust meer upside.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Obligatiebullmarkt ten einde

Het einde van de 36 jarige bullmarkt voor obligaties - ja, het feest is echt afgelopen - betekent volgens Northern Trust niet dat de bearmarkt nu is begonnen.

Beleggers verblijven nog even in een grijs gebied, waar de rendementen laag zijn, maar niet in het rood terecht hoeven te komen. Obligatiebeleggeres worden geholpen door de Fed die de rente volgens Northern Trust minder zal verheugen dan de markt nu nog denkt.

De yieldcurve blijft overal vrij vlak. De hoogste rentes in de volwassen markten zijn te vinden in de VS en Australië, de laagste in (uiteraard) Japan en de EU.

Algemeen gesproken kunnen obligatiebeleggers de komende jaren iets meer rendement tegemoet zien dat afgelopen jaar. Voor high yield-obligatiebeleggers zijn de vooruitzichten gematigd positief, met een verwachte default rate van 2,2% wereldwijd.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Keus voor beursgenoteerde grondstoffen

De verwachte rendementen van real assets (grondstoffen, vastgoed en beursgenoteerde infrastructuur) komt overeen met aandelen. Dat is exclusief de spreidingsbonus. Voor grondstoffen rekent Northern Trust op een gemiddeld rendement van rond de 7%, waarbij het niet de futurehandel induikt, maar kiest voor beursgenoteerde grondstoffenbedrijven.

"Die renderen historisch gezien beter." Northern Trust constateert dat grondstoffen in de afgelopen tien jaar zijn achtergebleven bij aandelen, maar dat er een inhaalslag in zit als de wereldeconomie blijft groeien en vraag en aanbod iets beter op elkaar zijn afgesteld.

Vastgoed profiteert ook de komende jaren van de lage rentestanden en lage default rate. Ofwel, de kosten blijven laag, terwijl de huur wel wordt betaald. Northern Trust rekent op een gemiddeld rendement van 6%, een half percentje minder dan eerder verwacht. Reden van de lagere verwachting is de digitale disruptie, die zeker de retailsector pijn blijft doen.

Voor beleggers die voor inkomen en veiligheid gaan, adviseert Northern Trust beursgenoteerde infrastructuurbedrijven. Zolang er geen bruggen instorten, is rendement gewaarborgd. Northern Trust rekent op een rendement van 5,5% per jaar.

Net als beursgenoteerde grondstoffenbedrijven vormt beursgenoteerde infrastructuur de perfecte bescherming tegen inflatie. Sterker, hoe meer inflatie, hoe beter.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Alternatieve beleggingen

Private equity - hoewel aan de dure kant - zal ook de komende jaren beleggers verblijden met mooie rendementen. Northern Trust rekent op 8% (aandelenrendement + 2% premie). Want doordat bedrijven langer privaat blijven, is er voor het toenemende aanbod van kapitaal genoeg renderende bestemmingen te vinden.

Minder toekomstig rendement (+4,3% per jaar) is er te verwachten van hedgefondsen. Maar niet getreurd, want hedgefondsen zijn er tegenwoordig vooral om de risico's te beperken. Het genereren van alpha gaat hedgefondsen de laatste jaren steeds slechter af. Afgezien van 2008 worden de rendementen van hedgefondsen sinds 2001 steeds iets minder.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus