Nieuws

Over robots, door robots

Lyxor heeft een opmerkelijke robotica-ETF gelanceerd. Big data-analyse bepaalt het selectieproces. Futurist Martin Ford is er ook bij betrokken.

Lyxor heeft een nieuwe ETF gelanceerd en het is een bijzondere. Voor de nieuwe Robotics en AI ETF, die dus belegt in bedrijven die zich bezighouden met robotica en artificial intelligence, is volgens Lyxor-moeder Société Générale een geheel nieuwe index gebouwd. Deze index kwam vooral tot stand door big data-analyse en adviezen van futuroloog Martin Ford.

Martin Ford
Futuroloog Martin Ford

De ETF volgt veel bedrijven. Uit de eerste selectie van 210 aandelen halen uiteindelijk 150 bedrijven de index. Dat zijn bedrijven met de hoogste score op R&D-uitgaven/netto-omzet, Return on Invested Capital en 3-jaars omzetgroei. Hierbij worden ook bedrijven opgenomen die niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van Robotics en AI, maar er juist gebruik van maken. De ETF is hierdoor breder van opzet.

Lyxor: "De index van Lyxor's ETF is diverser dan andere Robotics- en AI-producten, heeft tot 70% meer bedrijven in de portfeuille en kent een bredere spreiding over middelgrote en small-cap bedrijven in een breder scala van sectoren en geografische gebieden." 

Enorme groeimarkt

Beleggers hebben dit jaar volgens Lyxor al voor 1 miljard euro in Robotica-ETF's gestoken, waardoor deze beleggingsniche inmiddels 3,7 miljard euro waard is. Lyxor: "Analisten voorspellen dat robotica-bedrijven in 2025 jaarlijks 90 miljard dollar zullen omzetten.

  • Lees ook: Het uitgebreide interview met William Studebaker van Robo Global, dat ook een robotica-ETF in de markt heeft gezet. Titel: Gebruik AI en robotica versnelt gigantisch.

De Lyxor Robotics & AI UCITS ETF is genoteerd aan de London Stock Exchange, Xetra en Borsa Italiana met een Total Expense Ratio van 0,40%. De naam van de benchmark heet toepasselijk: Rise of the Robots NTR Index.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus