Nieuws

S&P en MSCI gaan op de schop: Vijf gevolgen voor beleggers

Beleggers moeten zich opmaken voor een turbulente herfst, nu de sectorindeling van de S&P 500 en de MSCI drastisch wordt aangepast.

Op 28 september is het zo ver. Dan gaat de sectorindeling van de S&P 500 op de schop. De sector telecom gaat dan verder onder de naam communicatiediensten. Deze wordt aangevuld met enkele namen uit de IT-sector (waaronder Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google) en uit de sector consumentengoederen (waaronder Walt Disney, Netflix, Comcast, TripAdvisor en Twenty-First Century Fox).

In totaal verhuist circa 10% van de S&P 500 aandelen naar een andere sector. Op 3 december volgt de MSCI-index. Het is daarmee de grootste reshuffle sinds de invoering van Global Industry Classification Standard (GICS, de referentie van de sectorverdeling van de MSCI en S&P), 19 jaar geleden.

Lees ook: Nieuwe communicatiesector biedt meer groeiopties

Voor de markt als geheel maakt zo'n label op het eerste oog weinig uit. Toch zullen de gevolgen wel degelijk voelbaar zijn.

1. Grote kapitaalstromen komen op gang

De omvang van passief beleggen via indexfondsen heeft het afgelopen decennium een flinke vlucht genomen. Indexfondsen die de sectoren telecom, technologie en cyclische consumptiegoederen volgen, zullen door de herindeling worden gedwongen om hun portefeuilles aan te passen in lijn met de nieuwe sectorindeling.

Zo zullen ETF's op de Amerikaanse technologiesector aandelen van Alphabet en Facebook moeten verkopen. Dat gaat gepaard met een golf van volume. Alleen al in Amerikaanse technologie-ETF's gaat 78 miljard dollar om.

Ook zullen nieuwe sectorfondsen worden ontwikkeld. De telecomsector was met slechts drie aandelen te klein om een apart sectorfonds voor op te richten, maar de nieuwe sector communicatiediensten wordt een stuk groter.

State Street Global Advisors heeft onlangs als eerste vermogensbeheerder een ETF gelanceerd die deze index volgt: de SPDR S&P U.S. Communication Services Select Sector UCITS ETF.

2. Sectorbeleggen wint aan belang

Volgens Rebecca Chesworth, beleggingsstrateeg bij SPDR ETF’s, maakt de herweging sectorbeleggen relevanter, omdat beleggers nu een extra middel hebben om in te spelen op ontwikkelingen op het gebied van media en advertising.

Ze wijst erop dat sectorbeleggen de afgelopen tien jaar aan belang heeft gewonnen. "Sectoren vormen nu meer een drijvende kracht achter aandelen dan landen", licht ze toe. "Sectorbeleggers kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen en maatschappelijke thema's, zoals de Amerikaanse verkiezingen en de vergrijzing.

"Sectoren vormen nu meer een drijvende kracht achter aandelen dan landen", licht ze toe"

Ook kunnen ze volgens Chesworth anticiperen op macro-economische ontwikkelingen, zoals een oplopende inflatie of een stijgende rente, aangezien bepaalde sectoren hier traditioneel gevoeliger voor zijn dan andere. Zo blijkt uit cijfers van State Street dat energiefondsen en financials het meest gevoelig zijn voor een oplopende inflatie en de nutssector het minst.

Bovendien hebben sommige sectoren een lagere correlatie met de aandelenmarkt, wat bij neergaande beurskoersen een mogelijkheid biedt om risico's te dempen. "Er zitten grote rendementsverschillen tussen sectoren', vertelt Chesworth. "Zo staat de technologiesector in de S&P 500 dit jaar 19,8% in de plus, maar consumentengoederen 3,9% in de min: een rendementsverschil van maar liefst 23,7%."

3. Communicatiesector: meer dynamisch

De telecomsector in de S&P 500 bestaat nu uit slechts drie namen: AT&T, Verizon en Charter Communications. Het is bovendien een sector die gekenmerkt wordt door een relatief lage groei, lage waarderingen en een hoog dividendrendement.

Met de komst van technologiefondsen als Facebook en Alphabet stroomt meer dynamiek in de sector. Veel technologiefondsen groeien met dubbelcijferige percentages en hebben hogere waarderingen, maar meer gematigde dividenduitkeringen.

Tim Edwards, managing director van S&P Dow Jones Indices, verwacht dat de nieuwe sector communicatiediensten een winstgroei van circa 15% in de komende drie tot vijftien jaar zal laten zien, tegen minder dan 5% voor de huidige telecomsector.

Volgens Chesworth biedt de herweging daarmee de mogelijkheid om een groeistrategie uit te voeren. Tot nu toe leende de telecomsector zich voor een waardestrategie.

Uiteraard brengt de extra dynamiek ook risico's met zich mee, maar volgens Edwards blijkt uit backtests dat de volatiliteit van de hele sector niet toeneemt, vanwege de sterke diversificatie. Zo bedraagt de koers/winstverhouding voor de hele sector 7,7, maar dit cijfer loopt uiteen van 7,7 voor telecombedrijven tot 26,9 voor de subsector media entertainment.

De totale weging van de nieuwe sector wordt 10,4%, tegen 1,8% voor telecom nu.

4. Technologiesector: meer tech

De technologiesector krijgt een wat lager gewicht: 20,5%, in plaats van de huidige 26%. Het blijft wel de grootste sector, al zullen de inflows naar verwachting wel iets dalen.

Volgens Edwards wordt deze sector met het vertrek van de internetgiganten Facebook en Alphabet meer technologiegedreven, wat innovatiever en meer business-to-business. De grootste partijen in deze sector worden Apple (met een weging van 19,5%), Microsoft (17%) en Visa (5,1%). Ook bedrijven in de hardware en chipsector vallen eronder.

De herindeling leidt voor de hele sector naar verwachting tot een iets lagere winstgroei, maar volgens Edwards blijft deze nog steeds dubbelcijferig en blijven de waarderingen grotendeels gelijk. De technologiesector zal naar verwachting een allocatie hebben van 48% aan groeiaandelen.

5. Consumentengoederen: meer oude economie

De hernieuwde sector consumentengoederen moet het voortaan doen zonder media-aandelen. Het belang van aandelen uit de detailhandel neemt toe. Volgens Chesworth wordt deze sector hierdoor wat 'ouderwetser', met partijen als Home Depot, McDonald's en Starbucks. Amazon krijgt met een weging van 24,8% een dominante positie.

De aangepaste sector handelt tegen een hogere koers-winstverhouding dan de oude sector, al behoudt deze sector een relatief hoge allocatie (58%) naar groeiaandelen.

Lees meer

Assetallocatie