Nieuws

Ga nooit in zee met narcistische fondsmanagers

Arrogante en narcistische fondsmanagers denken (uiteraard) dat ze de beste zijn, maar het tegendeel blijkt het geval, zo blijkt inmiddels ook uit onderzoek.

In het bedrijfsleven is het geen onbekend fenomeen. Succes kan mensen naar de bol stijgen, arrogant maken, narcistisch en ronduit vervelend. Het narcisme is een karaktereigenschap deels aangeboren, deels veroorzaakt door omstandigheden. Maar maakt het mensen ook tot slechte managers?

Chris Schelling, directeur private equity bij het pensioenfonds voor Texaanse steden, is daarvan overtuigd, zo legt hij uit in een blog voor Institutional Investor. Hij heeft als gouden regel: doe nooit zaken met een jerk, want ze denken alleen aan zichzelf, dus stellen nooit aan het belang van de klant of de maatschappij op de eerste plaats. Hij doelt op de masters of the universe zoals we ze kennen uit films als de Wolf of Wall Street.

Machiavelli

De typische jerk heeft volgens Schelling een of meerdere van de volgende kenmerken. Ten eerste zijn ze zoals gezegd narcistisch. Dat wil zeggen dat ze zichzelf fantastisch vinden, superieur aan anderen en slecht tegen kritiek kunnen.

Ten tweede hebben ze iets machiavellistisch. Voor hen is het verwerven van macht en geld heel belangrijk. Recht en moraal spelen daarbij een ongeschikte rol.

En ten slotte hebben jerks iets psychopathisch. Hun empathisch vermogen is beperkt net als het gevoel van spijt. De jerk is dus het tegenovergestelde van iemand die invoelend is, eerlijk, liefdadig en attent.

Managers With Psychopathic Tendencies

Schelling ziet het type jerk geregeld langskomen in de fondsindustrie en houdt de boot dan altijd af, zelfs als ze in een recent verleden fantastische resultaten hebben behaald. Maar of hij daar nou verstandig aan deed, wist hij tot voor kort niet.

Een studie van een groep onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten bracht daar verandering in. Met hun studie Hedge Fund Managers With Psychopathic Tendencies Make for Worse Investors leggen Leanne ten Brinke, Aimee Kish en Dacher Keltner een verband tussen een slecht karakter en slechte resultaten.

Meer risico, slechtere resultaten

De selectie vond plaats op basis van interviews met hedgefondsmanagers die vervolgens allemaal langs de meetlat van de “donkere triade” werden gelegd. Wat bleek is dat de grootste klootzakken de slechtste resultaten behaalden. 

Het gemiddelde rendement van de fondsmanagers kwam uit op 7.27 procent op jaarbasis. De managers met de hoogste donkere triade-score kwamen echter uit op slechts 6.39 procent. Een flink verschil dus, zeker als er ook nog rekening wordt gehouden met het veel hogere risico dat jerks nemen.

Voor Schelling is het een bewijs dat hij zelf eigenlijk niet eens nodig had: Doe nooit zaken met een jerk!

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?