Nieuws

Help! Amerikaanse aandelenbelegger is euforisch

Het vertrouwen van beleggers is de laatste maand zo sterk gestegen, dat financieel columnist Mark Hulbert rekent op een spoedige maar kort durende beursdip.

Het beleggersvertrouwen beweegt in golven. Perioden van immense euforie en diepe droefheid volgen elkaar op in korte en lange fasen. De lange golven noemen we bear- en bullmarkets, en op de korte termijn spreken we van correcties en koersherstel.

Beleggers surfen graag op deze golven: uitstappen als het sentiment op het  hoogtepunt is en instappen als werkelijk niemand het nog ziet zitten. Dat zijn immers de momenten waarop de meeste winst valt te behalen. Helaas weet niemand wanneer deze kantelpunten zich aandienen. Alleen achteraf zijn ze altijd goed zichtbaar.

Maar volgens financieel analist en columnist Mark Hulbert zitten we nu op zo’n draaipunt. Aan de ene kant is er een enorm hoog (Amerikaans) beleggersvertrouwen en aan de andere kant groeit de groep contrarians die steeds grotere bedragen inzetten op een daling van de koersen.

Slope of hope

Volgens Hulbert is het sentiment in de afgelopen maand compleet omgeslagen. Begin augustus was er nog sprake van de wall of worry die beleggers bedrukte. Nu handelen beleggers weer op basis van de slope of hope.

Hulbert: "Iedereen is gericht op de belastinghervormingen van Trump en de positieve effecten die dat heeft op de bedrijfswinsten. De risico’s verbonden aan een handelsoorlog tussen China en de VS worden daarentegen nauwelijks nog gezien."

Nasdaq Newsletter Sentiment

Hulbert heeft er een eigen maatstaf voor ontwikkeld de Hulbert Nasdaq Newsletter Sentiment, gebaseerd op enquêtes onder beleggers. In Nederland hebben we Corné van Zeijl, die het sentiment onder professionele beleggers bijhoudt. Zoals de naam zegt, gaat het bij Hulbert om het vertrouwen in de Nasdaq. Want de Nasdaq blijkt de beste beursvoorspeller blijkt te zijn, met de heftigste reacties rond een keerpunt. 

Hulbert houdt de graadmeter al jaren bij en telkens blijkt, dat als het sentiment extreem hoog is, dat er dan meestal kort daarop een periode van afkoeling en koersdalingen volgt.

Hoogste vertrouwen

Nu staat de index op 66% na een hoogtepunt van ruim 70% begin september. De laatste keer dat de index zo hoog stond was in januari van dit jaar, en we weten allemaal wat er  daarna gebeurde. De koersen gingen in februari hard naar beneden, om zich daarna overigens weer compleet te herstellen.

Hulbert verwacht dat er nu weer zo’n afkoelingsfase als in februari aan zit te komen. Dat wil volgens niks zeggen over de lange termijn, want de vertrouwensgraadmeter werkt volgens Hulbert alleen voor de korte termijn. De laatste jaren zijn de goven volgens Hulbert steeds korter geworden. Na een slechte maand aan het begin van de herfst zouden de koersen zich dus weer moeten herstellen.

Tenzij we natuurlijk te maken hebben met een keerpunt in de lange golf en het eind van de bullmarkt, maar daar gaat ook Hulbert vooralsnog niet vanuit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen