Nieuws

Ook JP Morgan voorspelt crisis in 2020

De volgende financieel-economische crisis staat voor de deur. In 2020 is het zover, zo zegt het model van JP Morgan. De Amerikaanse zakenbank staat niet alleen met deze pessimistische verwachting.

U kunt de datum alvast dunnetjes met potlood in de agenda zetten. De volgende crisis komt in 2020. Het wordt een stevige crisis, maar niet dramatisch voor de Amerikaanse beurs. De rente op Amerikaanse staatsobligaties kan wel flink oplopen en aandelen uit opkomende markten mogen rekenen op een halvering.

Dat zijn enkele van de hoogtepunten die te vinden zijn in een macro-economisch model van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan waar Bloomberg over bericht.

Niet zo erg als Lehman

De makers van het model, John Normand en Frederico Manicardi, verwachten niet dat het zo erg wordt als tien jaar geleden na het faillissement van Lehman Brothers. Toen kelderde de Amerikaanse S&P 500-index met meer dan 50%. Nu blijft het volgens Normand en Frederico bij “slechts” 20%.

Amerikaanse treasuries krijgen het erger voor de kiezen met een stijging van het effectieve rendement met 1,15 procentpunt. Voor de tienjarige Amerikaanse staatslening zou dat een rente betekenen van om en nabij de 4%.

Olie daalt met 35%

En richting het dramatische gaat het voor de grondstoffenmarkten. Olieprijzen kunnen volgens JP Morgan met 35% dalen, basismetalen met 29%. De olieprijs zou daarmee in de buurt komen van het dieptepunt van 2015 toen de prijs voor een vat Brent kort onder de 30 dollar zakte.

Aandelen uit opkomende markten kunnen volgens JP Morgan de grootste oplawaaier krijgen van 48%. De handelsoorlog tussen de VS en China speelt daarbij een rol.

Een lichtpuntje is volgens Normand en Monicardi dat de koersval in de emerging markets nu al op gang is gekomen. Alles wat er nu af gaat, hoeft er straks niet meer af. Met een beetje goede wil hebben de emerging markets op die manier hun dieptepunt al bereikt als de VS nog aan hun val moeten beginnen.

Werken modellen?

Sceptici zullen terecht zeggen dat het voorspellen van beurscrises met modellen op zijn minst tricky is. Ook modellen kunnen niet goed timen. Wat spreekt voor de voorspelling van JP Morgan is dat JP niet de enige is, die grote financiële problemen voorspelt .

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld ook al gewaarschuwd voor de destructieve krachten die uitgaan van een handelsoorlog tussen de VS en China. Nouriel Roubini, u weet wel, die econoom die na het uitbreken van de kredietcrisis in een klap beroemd werd, weet zelfs 10 redenen op te sommen waarom de nieuwe ronde van beursellende in 2020 gaat beginnen.

Shiller P/E

En dan is er Robert Shiller. Ook hij ziet een crash naderen. De Nobelprijswinnaar voor de economie heeft al een aantal malen gewezen op de exceptioneel hoge aandelenkoersen in de VS. Een belangrijke maatstaf daarbij is zijn eigen Shiller P/E-ratio, waarbij de koersen worden afgezet tegen de gemiddelde winst over de laatste tien jaar.

De Shiller P/E is hoog, maar kan volgens Shiller zelf nog een stuk hoger, zei hij onlangs in een interview met Bloomberg. Hij ligt nu bij 33.3,het hoogste niveau sinds juni 2001. Het record werd medio 2000 behaald met 45 vlak voor de dotcom-luchtbel uitelkaar spatte.

De oorzaak ligt bij Donald Trump en zijn steun voor Amerikaanse bedrijven. “Het positieve beurssentiment heeft alles te maken met onze buitengewoon bedrijfsvriendelijke president en zijn politiek van deregulering en belastingverlagingen.”

Bullmarkt heeft nog even te gaan

Het vervelende van sentiment is dat het irrationeel is. Beleggers laten zich meeslepen en jagen de beurskoersen op naar niveaus die volgens Shiller niet meer rationeel te verklaren zijn. Het is irrational excuberance, zo zei Shiller afgelopen vrijdag tegenover Yahoo Financial News.  

Shiller verwacht dat de koersen eerst nog een stuk omhoog zullen gaan voordat ze naar beneden komen. Sleutel is het positieve oordeel over Trump in de markt. Valt die weg, dan eindigt de bullmarkt. 

Shiller noemt geen datum voor de crash, maar mocht het 2020 zijn zoals JP Morgan voorspelt, zou dat deze bank waarschijnlijk prima uitkomen. Dat is niet alleen omdat Normand en Manicardi dan kunnen zeggen dat hun model klopt. Het is ook leuk voor hun baas Jamie Dimon. Die heeft namelijk laten doorschemeren dat hij het bij de volgende presidentsverkiezingen misschien wil opnemen tegen Trump. Een flinke correctie verhoogt ongetwijfeld zijn kansen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus