Nieuws

Wie durft er nog te beleggen in frontier markets?

Een grootschalige herschikking van de index staat volgens Oliver Bell van T. Rowe Price de hernieuwde groei van de frontier markten niet in de weg. "De redenen om als belegger in de frontiers te zitten, zijn niet veranderd."

De afgelopen tijd zijn er volgens Oliver Bell (foto), portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Funds SICAV Frontier Markets Equity Fund, enkele rapporten uitgekomen waarin wordt getwijfeld of beleggen in aandelen uit frontier-markten nog wel toekomst heeft.

Een belangrijke oorzaak van deze twijfel is de recente aankondiging van MSCI dat Argentinië volgend jaar vanuit de Frontier Markets Index naar de Emerging Markets Index wordt bevorderd, en het nieuws dat Saoedi-Arabië, nu nog een markt in zijn eentje, dan rechtstreeks naar de EM-index gaat. Bovendien is de grootste markt in de frontier-index, Koeweit, kandidaat voor een opwaardering in 2020. Ofwel, de frontier markets lopen leeg. Waarin valt straks nog te beleggen?


Oliver Bell van T. Rowe Price

Grote vijver

Bell ziet het probleem niet. "Er zijn 195 landen in de wereld en daarvan worden er maar 23 als ontwikkeld en 24 als opkomend aangemerkt, zodat er 148 frontier-kandidaten overblijven. Van deze 148 hebben er 108 een gevestigde aandelenmarkt."

Volgens Bell verandert de indexherschikking niks aan de aantrekkelijke eigenschappen van deze markt. "Een van de belangrijkste positieve kenmerken, afgezien van hun sterke structurele groeivooruitzichten op lange termijn, is hun inherent lage correlatie met aandelen ontwikkelde en opkomende markten."

Dat sommige frontier markets vervolgens worden toegelaten tot de opkomende markten is niet meer dan logisch. Naarmate een frontier-land zich meer ontwikkelt, trekt het steeds meer kapitaal van buiten aan en gaat zich daardoor uiteindelijk gedragen alsof het in de opkomende index staat.

Dit gebeurde volgens Bell onlangs met Argentinië, dat de recente volatiliteit in de opkomende markt index volgde. Argentinië is nu goed voor 17% van de MSCI Frontier Markets Index, terwijl dat drie jaar geleden nog maar 10% was. Overigens denkt het gros van marktwatchers dat Argentinië nu al een opkomende markt is. Want anders zou de huidige financiële ellende van Argentinië niet op een hoop worden gegooid met de problemen van gevestigde opkomende markten Turkije en Zuid-Afrika.

Extra kansen

Welke markten zouden nu de voortrekkersrol in de frontier markten kunnen spelen? Bell: "Er zijn momenteel bemoedigende ontwikkelingen gaande in Vietnam (zie grote foto), Kenia, Sri Lanka, Marokko en Roemenië. Verder wordt verwacht dat Nigeria, dat nu een lage weging in de frontier-index heeft maar er ooit een groot deel van uitmaakte, op middellange termijn weer populair zal worden bij beleggers." 

In de aanloop naar de herschikking in 2019 houdt Bell vast aan de Argentijnse en Saoedische posities. "Het duurt nog bijna een jaar voordat de opwaardering een feit is, en het verleden leert dat een markt die op weg is naar opwaardering sterke rendementen kan genereren, zoals Pakistan onlangs nog liet zien."

"Het verleden leert dat een markt die op weg is naar opwaardering sterke rendementen kan genereren"

Een terugkeer naar sterke rendementen kan het fonds, en de hele frontier markets index overigens, wel gebruiken. Na een paar mooie jaren zit er dit jaar flink de klad in met een fondsmin van ruim 11% ytd (in dollars). In die zin zijn de frontier markets toch weer niet heel verschillend van de meer volwassen opkomende markten.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus