Nieuws

Candriam stapt geheel uit steenkool en tabak

Candriam zal de uitsluiting van beleggingen in controversiële activiteiten (steenkool, tabak, chemische en biologische wapens) nu ook voor het gehele beheerde vermogen laten gelden.

Candriam, onderdeel van New York Life, doet voor z'n SRI-fondsen, inmiddels goed voor 30 miljard euro aan beheerd vermogen, al 20 jaar aan uitsluiting. Tabak, porno, wapenbedrijven komen de SRI-fondsen niet in. Daarmee geldt Candriam als een voorloper op dit terrein.

Dit uitsluitingsbeleid zal nu worden uitgebreid naar alle actieve, smart bèta, geïndexeerde en alternatieve strategieën van Candriam, per 30 juni 2018 goed voor 113 miljard euro. De nieuwe maatregel wordt per 31 december 2018 volledig van kracht.

Candriam zal homogene uitsluitingsdrempels invoeren, en dat voor het gehele beheerde vermogen. De uitsluiting van steenkool is gebaseerd op een blootstellingsniveau van bedrijven (zowel direct als indirect) van maximaal 10%. Bovendien zal Candriam alle bedrijven uitsluiten die nieuwe steenkoolprojecten lanceren. De uitsluiting van tabak is zowel gericht op producenten als hun leveranciers.

Verantwoordelijkheid

Als toelichting op de beslissing zegt ceo Naïm Abou-Jaoudé van het Frans-Belgische beleggingshuis: “We willen een voortrekker zijn op het gebied van duurzaamheid. Steenkool is immers de meest vervuilende energiebron en is ook de eerste stranded asset op weg naar een energieomslag. Ondertussen worden de schadelijke effecten van tabak steeds duidelijker. Wij erkennen de belangrijke rol die vermogensbeheerders spelen in het aanpakken van belangrijke wereldwijde problemen zoals gezondheid en klimaat.”

Candriam is er naar eigen zeggen rotsvast van overtuigd dat duurzaamheidstrends op lange termijn een grote invloed kunnen uitoefenen op de prestaties van bedrijven en is vastberaden om te beleggen in sectoren die de maatschappij geen schade toebrengen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus