Nieuws

NN IP: Verschillen binnen EM nemen toe

Ondanks de dramatische krantenkoppen blijft de fundamentele groei van de opkomende markten volgens Maarten-Jan Bakkum van NN IP op een redelijk niveau. Maar de verschillen tussen de winnaars en de verliezers nemen wel dramatisch toe.

NN IP constateert dat de gewogen gemiddelde BBP-groei in opkomende markten vertraagt ten opzichte van de piek van het eerste kwartaal van 2018, maar slechts in bescheiden mate. NN IP voorspelt een groei in 2019 van 4,8%, vergeleken met 5,2% dit jaar.

Maar de opkomende markten vormen geen eenheid. Achter de cijfers ziet ook NN IP toenemende verschillen tussen landen met weinig macro-economische onevenwichtigheden en een effectieve economische beleidsmix, en landen met grote onevenwichtigheden en autoriteiten die hun beleid niet kunnen of willen aanpassen aan de nieuwe uitdagende omgeving.

Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN IP licht toe: “Het grootste deel van opkomend Azië verkeert in relatief goede vorm. Een escalerend handelsconflict tussen China en de VS kan aanzienlijke gevolgen hebben voor niet-Chinese exporteurs in de regio. De binnenlandse economieën zouden dit potentiële negatieve effect echter deels moeten kunnen compenseren. China zelf is begonnen met een nieuwe ronde van economische stimulering."

Maarten-Jan Bakkum

Ook over India maakt Bakkum zich weinig zorgen: "India is slechts in beperkte mate kwetsbaar voor mondiale handelsproblemen. Dat komt omdat de economie van India relatief gesloten is en het land gestart is met een nieuwe kredietcyclus, die de groei normaliter zal stimuleren."

Buiten Azië zijn er andere landen met behoorlijke macro-economische fundamentals, die volgens Bakkum niet persé veel hoeven te vertragen. "Chili en zelfs Mexico zijn goede voorbeelden, terwijl Rusland profiteert van de stijgende olieprijs."

Nee, de groeiproblemen zijn volgens de beleggingsstrateeg geconcentreerd in een paar landen met fundamentele problemen, waar de recente onrust op de markt het meest pijnlijk is geweest en waar de problemen voor extra onrust kunnen zorgen. Bakkum: "Het is bijvoorbeeld hoogst onwaarschijnlijk dat Turkije een diepe recessie kan vermijden. En de economie in Argentinië is al gaan krimpen, nadat de regering gedwongen was om het beleid aan te scherpen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus