Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Pas op de plaats voor sectorrotatie?

Hoe staan de verschillende sectoren in Europa er technisch voor? Waar de zogenaamde defensieve sectoren eind juli nog aan kracht wonnen, lijkt deze trend nu momentum te verliezen.

Een van de drie beschikbare SPDR universa in de Relative Rotation Graph (RRG) van State Street SPDR ETF’s omvat Europese sectoren gebaseerd op de MSCI Europe Index. De RRG brengt de rotaties in kaart van de relatieve trend van een sector en de JdK RS-momentum is een maatstaf voor het momentum (=kracht) van deze trend. 

SSGA Relative Rotation Graph MSCI Europe

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bovenstaande RRG laat zien dat bijvoorbeeld de sectoren Consumer Staples en Health Care zich nog steeds in het leading-quadrant bevinden maar wel enigszins aan momentum verliezen (de verticale as). De Utilities-sector is inmiddels in het weakening-quadrant terecht gekomen en verliest momenteel zowel op de horizontale (JdK RS-Ratio) als op de verticale (JdK RS-Momentum) schaal. Hierdoor beweegt deze sector in de richting van het lagging quadrant.

Omdat deze defensieve sectoren nog steeds aan de rechterzijde van de RRG liggen, moeten we toch nog steeds concluderen dat voorzichtigheid geboden blijft. Dit zijn sectoren die normaal gesproken beter presteren wanneer de markt als geheel daalt.

Complete rotatie in linker- of rechterhelft van RRG

Sectoren met een hele sterke relatieve trend kunnen een rotatie voltooien aan de rechter- (positieve trend) of linkerzijde (negatieve trend) maar hoe dichter de sector bij een kruising onder of boven 100 op de JdK RS-Ratio as komt, hoe kleiner die kans wordt.

Met name Technology en Energy bevinden zich, net als Utilities, ook in het weakening-quadrant. Ze zitten echter nog steeds op beduidend hogere niveaus en kunnen dus in komende weken weer opwaarts buigen en opnieuw richting het leading-quadrant gaan bewegen.

Met de klok mee of niet?

In het midden van de RRG vinden we de Industrials sector. Sectoren die zich in het centrum van de RRG bevinden zijn vaak minder interessant aangezien zij in lijn met de benchmark bewegen en dus minder mogelijkheid bieden om deze benchmark te verslaan.

De recente rotatie van deze Industrials sector kan wel goed gebruikt worden om wat dieper in te gaan op het feit dat de rotatie op een RRG altijd met de klok mee draait, ook al lijkt dat af en toe niet zo.

SSGA Relative Rotation Graph MSCI Europe Industrials

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bovenstaande RRG geeft een gedetailleerd inzicht in de rotatie van de Industrials-sector in  de afgelopen zes weken (begint in de eerste week van juli). De sector roteerde in deze periode door leading en via improving (ongebruikelijk) weer terug naar lagging. In de week van 24 augustus maakt de sector vervolgens een scherpe beweging die ongeveer 180 graden de andere kant, het leading quadrant, in gaat.

SSGA Relative Rotation Graph MSCI Europe Industrials

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ter verduidelijking laat bovenstaande RRG de Industrials-sector de beweging op dagbasis zien over dezelfde periode (een staart van 30 dagen). Deze RRG op dagbasis laat duidelijk zien dat de rotatie voorafgaand aan 24 augustus met de klok meegaat. Door de snelheid van de rotatie is deze op de weekgrafiek niet waarneembaar en lijkt de beweging als een abrupte haak  in tegenovergestelde richting.

Daarnaast is deze rotatie een mooi voorbeeld van complete rotatie aan de rechterzijde van de RRG. Vanuit het improving quadrant het leading quadrant binnenkomen en vervolgens naar en in het weakening quadrant roteren en dan zonder in het lagging quadrant te komen weer terugkeren naar leading.

Het is jammer dat deze beweging zo dicht bij het centrum van de RRG plaatsvindt. Hierdoor kan er minder waarde gehecht worden aan de positieve rotatie. De sector beweegt nagenoeg gelijk met de benchmark. Een rotatie vanuit het leading quadrant door weakening en dan weer terug naar leading is normaliter een teken van een sterke opgaande trend in relatieve sterkte. Hoe hoger op de JdK RS-Ratio schaal, hoe sterker!

SSGA Relative Rotation Graph MSCI Europe Industrials Line Chart

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat de relatieve bewegingen van de Industrials-sector ten opzichte van de MSCI Europe in de marge zijn, is ook zichtbaar in bovenstaande koersgrafiek van de sector met de relatieve sterkte ten opzichte van de MSCI Europe.

Wijzigingen in (samenstelling) van sectoren

Standard & Poors gaat in de komende weken forse wijzigingen doorvoeren in de (samenstelling van) diverse sectoren, met name in de VS. In hoeverre deze wijzigingen impact gaan hebben de analyse van (historische) sector- rotaties zal nog moeten blijken, maar gezien de forse wijzigingen kan het bijna niet anders dat de invloed significant zal zijn.

Technology en Consumer Discretionary worden geraakt door de wijzigingen. Een aantal grote aandelen zoals Facebook, Google en Disney worden hier uitgehaald om toegevoegd te worden aan een nieuwe sector Communication services, die de bestaande sector Telecom Services gaat vervangen. Dit wordt de vierde grootste sector binnen de S&P 500 met een gewicht van rond 10%. 

 

Lees meer

Alternatieve beleggingen