Nieuws

Omgekeerde rentecurve geen reden tot zorg

Een omgekeerde rentecurve wordt lang niet altijd gevolgd door een snelle recessie. En recessies hoeven niet slecht te zijn voor de beurs.

Analisten hebben het afgelopen jaar gewezen op het gevaar dat uitgaat van een omgekeerde rentecurve. Het zou een onheilsbode zijn voor een naderende recessie in de VS en een beurscorrectie. Maar Mouhammed Choukeir, chief investment officer bij Kleinwort Hambros, vindt dat zwaar overtrokken.

Choukeir ontkent niet dat er een correlatie bestaat, maar geen grote. "De cijfers wijzen uit dat een omgekeerde rentecurve in de VS slechts in drie op de tien gevallen werd gevolgd door een recessie,” zegt Choukeir tegenover Citywire.

Er zijn bovendien een aantal gevallen bekend waarin er helemaal geen recessie volgde, althans niet binnen afzienbare tijden. Choukeir noemt november 1965 en juni 1998, toen het respectievelijk 50 en 34 maanden duurde tot de volgende recessie. 

Twee en tien jaar

De rentecurve geeft de rente aan die op korte en langlopende overheidsobligaties wordt betaald. Van een omgekeerde rentecurve wordt gesproken als de tweejaarsrente hoger is dan de tienjaarsrente.

Normaal is het namelijk duurder om een 10-jarige lening af te sluiten dan een 2-jarige. Maar het komt voor dat dit omdraait omdat er in beleggerskringen verwachtingen heersen dat de groei en de inflatie op lange termijn zullen afnemen.

Dat kan dus duiden op een recessie, maar hoeft niet zegt Choukeir. En als het al tot een recessie komt, dan zegt dat ook maar weinig over de beurs. Ook bij de relatie tussen een recessie en een aandelencorrectie zijn de historische data namelijk verre van eenduidig.

Gemiddelde stijging bij omgekeerde rentecurve

Het slechte nieuws is dat in het verleden, zodra de rentecurve omkeerde, de aandelenmarkt in 60% van de gevallen daalde in het daaropvolgende jaar. Daar staat echter tegenover dat over het geheel genomen het gemiddelde wel positief was.  

De kans op grote winsten waren bovendien groter dan op grote verliezen. Zo was er in 1988, 1998 en 2006 sprake van een omgekeerde rentecurve die gevolgd werd door dubbelcijferige koerswinsten op de beurs. Er waren daarentegen maar twee jaren met dubbelcijferige verliezen (1965 en 1963).

“Een omgekeerde rentecurve is daarom een ver van perfecte indicator van recessies en beurscorrecties." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente