Nieuws

Nieuwe Amerikaanse sectorverdeling knipt techsector in tweeën

Sinds vandaag is State Street de enige aanbieder van Amerikaanse sector ETF's op Euronext Amsterdam. Ook bijzonder: met de lancering van 10 Amerikaanse sector-ETF's loopt State Street vooruit op de nieuwe Amerikaanse sectorverdeling. Tech is niet langer tech.

State Street-dochter SPDR ETF's heeft vandaag een tien Amerikaanse sector-ETF's naar de Amsterdamse beurs gebracht. Daarmee biedt de grootste aanbieder van sector-ETF's ter wereld Nederlandse beleggers de mogelijkheid na Europese en globale sectoren ook in Amerikaanse sectoren te beleggen.

De lancering had door veranderende regelgeving enige voeten in de aarde. De tien nieuwe ETF's zijn kopieën van ETF's die in de VS verhandeld worden. Die waren voor Nederlandse beleggers niet langer toegankelijk door de regels van MiFID II en Priips. Die zeggen dat de uitgevers van indexproducten voor elk product een informatiedocument moeten opstellen én dat in het Nederlands.

Oplossing

Gevolg van de maatregel is dat Nederlandse beleggers niet langer in de meeste buitenlandse beleggingsproducten kunnen beleggen. Columnist Marcel Tak van IEXProfs is daar al lange tijd heel boos over. Door kopieën van Amerikaanse sector-ETF's met Nederlandse uitleg op Euronext Amsterdam te lanceren, heeft State Street een oplossing gevonden voor het probleem.

De Amsterdamse ETF's (beheervergoeding: 0,15%) zijn een tikkeltje duurder dan de originele Amerikaanse varianten (0,13%). Om te voldoen aan Europese regels zijn de indexsamenstellingen van de Amerikaanse sector-ETF's op Amsterdam niet geheel gelijk aan de originele ETF's. Maar beleggers moeten het ermee doen. Strate Street is met de lancering de enige aanbieder van Amerikaanse sector-ETF's.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Tech in tweeën

Bijzonder aan de lancering is ook dat State Street ermee vooruitloopt op de de veranderingen in de Amerikaanse sectorverdeling die per 28 september van kracht worden, zo vertelt Philippe Roset, hoofd SPDR ETF's Nederland.

"De telecommunication services sector wordt omgedoopt tot communication services sector. Telecombedrijven maken niet meer dan 2% van de S&P uit. Het is een saaie sector geworden, waar nog maar weinig interese voor is. De nieuwe sector, die een weging krijgt van circa 10% van de S&P, houdt meer rekening hoe wij tegenwoordig communiceren."

In de nieuwe communication services sector vinden we techbedrijven, zoals Facebook, Alphabet, Netflix en Twitter. Roset: "Het profiel van de sector is compleet veranderd. Dat gaat van waarde naar groei. Dividenden worden minder, en de beta (beweeglijkheid) wordt groter dan het marktgemiddelde. De nieuwe sectorverdeling dwingt beleggers om genuanceerder over techbedrijven te praten. FAANG is opgeknipt."

"De nieuwe sectorverdeling dwingt beleggers om genuanceerder over techbedrijven te praten"

 Lees ook: Nieuwe communicatiesector biedt meer groeiopties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse sectorvoorkeuren State Street

De ene sector is de andere niet. Wat zijn de huidige voorkeuren van State Street? "Health care springt er de laatste tijd uit. Dat is meer een langetermijnbelegging die inspeelt op de thema's vergijzing en toenemende zorgkosten. Maar het is ook een wat defensievere belegging, waarbij de onderliggende bedrijven nog wel groei laten zien," vertelt Roset (foto).


Aan de meer offensieve kant ziet State Street - jawel - goede kansen voor de nieuwe sector communication services. De verschillende techbedrijven, zoals Facebook, zijn relatief aantrekkelijk geprijsd, terwijl de aloude meer defensieve telecomaandelen voor het dividend en extra spreiding zorgen.

Ook de financiële sector heeft thans de voorkeur van State Street. Roset: "Door de recente belastingverlaging kopen deze bedrijven op grote schaal eigen aandelen in."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus