Nieuws

GMO bijt door zure EM-appel

Beleggers, die alleen oog hebben voor het momentum, moeten aandelen en obligaties uit EM verkopen. Voor langetermijnbeleggers geldt het tegendeel, aldus GMO.

Beleggers met een voorkeur voor opkomende markten hebben een beroerd tweede kwartaal achter de rug. De aandelenindex MSCI Emerging Equities daalde met maar liefst 8%, terwijl de graadmeter voor EM-dollarschulden (de JP Morgan EMBI index) met 3,5% zakte.

Geen wonder dat vermogensbeheerder GMO de laatste maanden veel kritische vragen kreeg van zijn klanten. GMO zit namelijk zwaar overwogen in opkomende markten.

De stijging van Amerikaanse aandelen ging daardoor deels aan GMO voorbij, en toch wil Ben Inker, hoofd asset allocatie bij GMO, niets weten van een strategiewijziging.

Beste belegging

"Als we een vervelend kwartaal als dit achter de rug hebben, gaan we altijd op zoek naar verklaringen en mogelijke consequenties voor de portefeuille”, zegt Inker. Maar in dit geval wijst volgens hem niets erop dat de lange termijnvisie op EM moet worden bijgesteld. "Opkomende markten blijven de beste beleggingsmogelijkheden ter wereld bieden."

"Opkomende markten blijven de beste beleggingsmogelijkheden ter wereld bieden"

Het grootste risico is wat hem betreft het handelsconflict tussen China en de VS. “Maar dat conflict zal, als het erger wordt, de Amerikaanse beurs net zo goed treffen als opkomende markten.”

Dure dollar

Achteraf is de daling van EM-aandelen en –obligaties volgens Inker eenvoudig te verklaren. Het heeft alles te maken met de sterke dollar, Een sterke dollar is bijna altijd slecht voor effecten uit de opkomende markten omdat investeerders hun kapitaal weghalen en naar de VS sturen.

In het tweede kwartaal gebeurde dat massaal, waar vooral Aziatische beurzen last van hadden.

Een sterke dollar zorgt bovendien voor meer inflatie in de opkomende markten en zorgen over alle in dollars genoteerde schulden. Drie belangrijke redenen dus voor de terugval.

Goedkoop

De grote vraag is wat er vanaf nu gaat gebeuren met de dollar. Inker durft dat niet met zekerheid te zeggen, maar heel veel ruimte omhoog voor de dollar ziet hij in ieder geval niet meer.

Hij focust liever op wat hij wel met zekerheid weet, en dat is dat aandelen emerging markets relatief goedkoop zijn, zeker als ze worden afgezet tegen wat er op Wall Street te koop is.

Momentum of lange termijn? 

De enige reden om EM te verkopen is het momentum-argument. Beleggers die daarop varen moeten EM nu verkopen en wachten tot de trend omkeert.

Voor Inker, die zichzelf als lange termijnbelegger beschouwt, is dat geen optie. Het enige wat voor hem telt is het lange termijnvooruitzicht. GMO gaat er vanuit dat het rendement op vermogen in emerging markets gemiddeld 6% per jaar zal bedragen. Geen enkele reden dus om te vertrekken.

Bijschrift grafiek: "Emerging market value stocks are the best asset we can find, by a margin that is just off of the largest we have ever seen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?