Nieuws

NN IP verhoogt prognose economische groei China

NN IP heeft de prognose voor de Chinese bbp-groei voor 2019 opgeschroefd van 5,9% naar 6,2%. Reden is de verwachte versoepeling van het economisch beleid. De beleidsstimulans zal waarschijnlijk leiden tot extra Chinese investeringen in vaste activa, die goed zijn voor 42% van het bbp.

Aangezien China 40% van het totale bbp van opkomende markten vertegenwoordigt, zal deze hoger dan verwachte Chinese bbp-groei ook de bbp-groei van alle opkomende markten samen opstuwen.

Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN Investment Partners: “We gaan ervan uit dat de economische groei van opkomende markten in de komende kwartalen niet sterk zal vertragen. De afname van de exportgroei zal waarschijnlijk beperkt zijn en de groei van de binnenlandse vraag zal veerkrachtig blijven. Onze prognose voor de totale bbp-groei van opkomende markten bedraagt 4,9% voor 2019, tegen 5,3% voor dit jaar.

Maarten-Jan Bakkum

Uitzonderingen van de positieve gang van zaken in de opkomende landen zijn volgens Bakkum Turkije, Argentinië, Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië, landen die volgens NN IP alle met fundamentele problemen kampen.

Beleggers in China hebben dit jaar weinig reden om te juichen. De Shanghai Composite, een van de twee belangrijke beurzen op het vaste land, verloor dit jaar al 16%. De beursindex Hang Seng, even verderop in Hong Kong, houdt de schade met -7% nog redelijk beperkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie