Nieuws

Trendbeleggen werkt niet meer

Trendbeleggers waren tijdens de economische crisis nog grote helden. Nu moeten steeds meer van hen de strategie veranderen, want trendbeleggen werkt niet meer. Wat is er misgegaan?

The trend is your friend, is een van de bekendste regels uit het beleggershandboek. De beroemde Britse econoom David Ricardo deed er een paar honderd jaar geleden al zijn voordeel mee en in 2008 verdienden hedgefondsen er een fortuin mee.

Maar werkt de regel nog wel? Volgens een artikel in The Wall Street Journal is de strategie inmiddels ten onder gegaan aan het eigen succes. Sinds 2011 was het volgen van trends zelfs verliesgevend. De reden: iedereen probeert het en daardoor werkt het niet meer.

Low-cost na-apers

The WSJ: “Het volgen van trends is een van de beste voorbeelden van hoe een strategie, die vroeger alleen voorbehouden was aan professionele hedgefondsen, nu veel goedkoper kan worden uitgevoerd door low-cost copy cats.”

Op zich is de filosofie achter het volgen van trends niet heel ingewikkeld. Een trendbeleggers zoekt naar aandelen die op korte termijn (bijvoorbeeld tien dagen) sneller stijgt of daalt dan het lange termijngemiddelde (bijvoorbeeld 100 dagen).

Ligt het korte termijngemiddelde boven het lange termijngemiddelde, dan zegt de theorie kopen. Zakt de korte termijn koersontwikkeling onder het lange termijngemiddelde dan moet er worden verkocht.

Hedgefondsen kiezen voor andere strategiën

Het is volgens the WSJ niet helemaal duidelijk wat de momentumstrategie de das omdeed. Sommigen zeggen dat het te maken heeft met de golf aan geld die richting trend- en momentum-strategieën zijn gevloeid. Anderen geven het goedkoop-geldbeleid van centrale banken de schuld. 

Zeker is dat de technologie die nodig is om trends te vinden tegenwoordig veel makkelijker beschikbaar is. Vroeger was het nog een kunst om trends te vinden. Tegenwoordig is een simpel softwareprogramma voldoende. Een kind kan de was doen.

Een aantal van de meest bekende momentumbeleggers, zoals hedgefondseigenaar David Harding (Winton hedgefonds) en John Henry (eigenaar van honkbalclub Boston Red Sox), is daarom op zoek gegaan naar andere manieren om geld te verdienen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie