Nieuws

Daling Japanse beurs onterecht

De beurs van exportkampioen Japan heeft dit jaar veel last van Trumponomics. Maar maakt u zich geen zorgen, de Japanse economie kan wel tegen een stootje, zo betoogt Alex Lee van Colombia Threadneedle.

De Japanse beurs heeft een bewogen half jaar achter de rug. 2018 begon nog zo goed met een winst van 3,3% voor de Nikkei 225 index op de eerste handelsdag. De top van de markt werd een paar weken later bereikt, maar daarna volgden een paar maanden van scherpe dalingen waarvan de Nikkei zich niet meer wist te herstellen.

Voor het hele jaar staat de Nikkei op een verlies van 2,5%. De Topix 100 staat zelfs 8% in de min.

Enorm handelsoverschot

Al met al dus geen lekker jaar voor Japanse aandelen. De beurs van Tokio blijkt ultragevoelig voor de handelsconflicten die er momenteel in de wereld worden uitgevochten, zegt fondsbeheerder Alex Lee van Colombia Threadneedle Investments. Japan, met zijn enorme handelsoverschot, heeft daar veel last van. Vorig jaar had alleen Duitsland een groter overschot.

Het Duitse Ifo Instituut voorspelde deze week dat Japan dit jaar uit zal komen op een handelsoverschot van 200 miljard dollar. Duitsland gaat richting de 299 miljard dollar. Exportland Nederland (!) volgt op de derde plek met 110 miljard dollar.

Uitstekende fundamentals

Normaal gesproken is zo’n handelsoverschot positief voor de economie, maar het moge duidelijk zijn dat als de Verenigde Staten zijn handelstekort wil wegwerken (420 miljard dollar), en dat is wat Trump wil, dat anderen daarvoor moeten bloeden.

Is de terugval van de Japanse beurs dus terecht? Lee vindt desondanks van niet. Het meeste negatieve nieuws is volgens hem al verwerkt in de koersen. "Het wordt nu tijd om te concentreren op de economische fundamentals, en die zijn uitstekend."

Eind deflatie

De Japanse economie kromp weliswaar in het eerste kwartaal voor het eerst in twee jaar, maar Lee denkt dat dit eenmalig was. Sterker, het heeft er alle schijn van dat Japan zich eindelijk kan ontworstelen aan de decennialange strijd tegen deflatie, die de economie al die tijd in een wurggreep hield.  

Zo stijgen de lonen met het snelste tempo sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, en ligt de werkloosheid met 2,4% op een bodemniveau. Daarnaast komen er belangrijke impulsen vanuit de overheid om efficiënter te werken en wordt er werk gemaakt om een einde te maken aan de vaak ondoorzichtige structuren bij Japanse bedrijven.

Lees ook: De Japanse aandeelhouder wint

Al met al kan dit volgens Lee leiden tot meer consumptie, hogere productiviteit en gezonde investeringsniveaus. Dit stemt Lee positief over de beurs, maar de handelsconflicten blijven natuurlijk wel een risico.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen