Nieuws

Pimco gelooft in een defensieve portefeuillestrategie

Vermogensbeheerder Pimco krijgt steeds meer hoogtevrees. De stijgende rente en inflatie, handelsconflicten en toenemende volatiliteit schreeuwen om een defensieve strategie.

De Amerikaanse economie draait als een wilde en de beurs zoekt nog altijd naar nieuwe hoogtepunten. Dat klinkt fantastisch, maar brengt ook risico’s met zich mee, zegt topmanager Mihir Worah van vermogensbeheerder Pimco.

Zo ligt de inflatie in de VS voor het eerst sinds 2012 boven de doelstelling van 2%, wat automatisch betekent dat de rente moet stijgen. Daarnaast zijn er in de wereldeconomie een aantal negatieve ontwikkelingen zichtbaar zoals de afnemende groei in opkomende markten en Europa.

Alle reden vindt Worah voor beleggers om hun portefeuilles daarop aan te passen.

Koop kortlopende Amerikaanse treasuries

Hij stelt allereerst voor om flink wat Amerikaanse obligaties te kopen met een korte looptijd. Op een eenjarige treasury bill krijg je 2,45% rente en een driejarige levert 2,65% op. Dat is vrijwel gelijk aan de rente (2,86%) op een veel riskantere 10-jarige staatsobligatie.

Maar de relatief hoge rente is nog niet eens het grootste voordeel van kortlopende treasuries. Veel belangrijker is dat ze vrijwel immuun zijn voor renteverhogingen door de Fed en een vertraging van de economische groei. Dat maakt kortlopende treasuries een perfecte hedge. 

Europese en Japanse staatsobligaties laat Morah daarentegen liever links liggen. Die markten zijn teveel verstoord door de ECB en de Bank of Japan.

Goud, large caps en opkomende markten

Morah heeft ook nog andere tips zoals een beetje goud in de portefeuille, meer largecaps dan smallcaps en - heel opmerkelijk - een mandje valuta uit opkomende markten.

Morah denkt namelijk dat de hele commotie rond Turkije en de lira opkomende markten teveel in een kwaad daglicht heeft gesteld. De afwaardering van valuta uit opkomende markten is naar zijn idee overdreven.

Vlaggenschip

Dan Ivascyn, CIO van Pimco, stemt in met de defensieve beleggingsvisie van zijn collega. Vascyn heeft onder andere het zeggen over het vlaggenschip van Pimco, het Income Fund, met een beheerd vermogen van 113 miljard dollar.

Samen met fondsmanager Alfred Murata waarschuwde hij deze maand voor een periode met hogere renteniveaus, handelsruzies en meer volatiliteit. In een dergelijke fase is het verstandig een defensieve portefeuille te hebben.

Handen af van Amerikaanse corporates

Ivascyn: "Als we erin geloven dat we worden beloond voor het nemen van risico, dan zullen we er geen moment aan twijfelen dat risico te nemen. Maar er zijn ook tijden, zoals nu, waarin de waarderingen van effecten hoog zijn en de fundamentele risico’s stijgen. In dat geval is de meest verstandige strategie een defensieve."

De grootste risico’s zitten wat hem betreft bij Amerikaanse bedrijfsobligaties, omdat er daarvan de laatste maanden enorm veel zijn uitgegeven tegen te lage rentevergoedingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie