Nieuws

China op de knieën voor Trump

China heeft zwaar te lijden onder het handelsconflict met de VS. Een zwakke yuan gebruiken als wapen in de strijd lijkt uitgesloten. Dat zou Trump alleen maar bozer maken en dat wil Peking niet.

Een handelsoorlog kent geen winnaars zeggen economen vaak, maar in het geval van de VS en China lijkt dat niet te kloppen. Althans voorlopig, want terwijl de VS groeit als kool en de bedrijfswinsten er aan alle kanten uitspuiten, zitten de Chinezen in steeds ruiger vaarwater. 

Niet voor niets kondigde de Chinese overheid deze week aan een (vredes)missie naar Washington te sturen onder leiding van de staatssecreatris voor handel Wang Shouwen. Doel: de op 23 augustus van beide zijden geplande importtarieven van 25% op 16 miljard dollar aan goederen te voorkomen en de strijdbijl begraven.

China is er duidelijk meer aan gelegen dat dit lukt dan de VS, want de economie kraakt aan alle kanten. Het meest duidelijk zichtbaar is dat aan de handelsbalans die in het eerste halfjaar voor het eerst in 20 jaar in de rode cijfers is beland.

Economische groei prima

Maar ook elders is de stress merkbaar. Kijk naar de matige consumentenuitgaven, de beurs die 2018 na een paar jaar van stijging rond de 20% heeft ingeleverd en de yuan die sinds maart met een koers van 6,90 per dollar op een verlies staat van circa 10% tegenover de dollar. 

Een van de weinige cijfers die nog de goede kant op wijzen is de economische groei die volgens de regering dit jaar uitkomt op 6,5%. Maar ze moeten daarvoor wel steeds zwaardere middelen inzetten zoals gunstigere kredietvoorwaarden voor bedrijven en hoge overheidsuitgaven aan infrastructuurprojecten, een beleid dat op termijn niet ongevaarlijk is, gezien de hoge schulden in China.

Feitelijk kan ook de yuan worden ingezet als instrument om de economische groei op peil te houden. Immers hoe zwakker de yuan, hoe makkelijker het is om Chinese producten toch verkocht te krijgen in het buitenland, zelfs met de handelstarieven van de VS.

Niet tegen de haren instrijken

Dat roept voor buitenlandse beleggers de vraag op hoe ver de yuan nog verder kan dalen. Zeven yuan per dollar, of misschien zelfs 7,5?

De Zwitserse zakenbank UBS denkt dat het bij zeven zal blijven, zegt UBS in een rapport. Een nog zwakkere yuan kan UBS zich nauwelijks voorstellen omdat dit het handelsconflict met de VS namelijk nog verder zou vergroten.

Bij zeven yuan per dollar kan de Chinese overheid volgens UBS nog zeggen tegen Trump dat het overmacht is. Het is een wisselkoers die de krachtsverhoudingen goed weergeeft.

Maar als de centrale bank toestaat dat de yuan nog verder zakt, begint het verdacht veel te lijken op een strategie om Chinese goederen te dumpen op de wereldmarkt. Dat zou Trump nog meer tegen de haren instrijken en dat wil China volgens UBS vermijden.

Het zou overigens ook de relatie met andere handelspartners verstoren, wat eveneens onwenselijk is, betoogde eerder Edin Mujagic bij IEX Profs. Hij wees bovendien op het belang van buitenlandse beleggers die bij een te diepe val van de yuan China wel eens massaal de rug zouden kunnen toekeren en de wens van China om van de yuan op termijn een van de belangrijkse reservemunten ter wereld te maken. Genoeg reden dus om niet al te negatief te zijn over de yuan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen