Nieuws

Protectionisme in Europa barst in bullmarkt

De aandelenbeurzen blijven maar stijgen. Toch zijn er onder het oppervlakte duidelijke barsten te zien in de bullmarkt. Een ervan is een groeiend protectionisme in Europa.

Nog een paar weken en dan kunnen we volgens de kenners spreken van de langste bullmarkt ooit. Toch geven de alsmaar stijgende aandelenkoersen een misleidend beeld, schrijft Bank of America Merrill Lynch (BAML) in een rapport.

De markt als geheel mag dan hoger staan dit jaar, 2018 kent in werkelijkheid ook een groot aantal correcties in verschillende deelmarkten. Bovendien loeren er overal gevaren in een wereld die volgens Bank of America Merrill Lynch gekenmerkt wordt door steeds meer populisme, uiteenlopende economische ontwikkelingen en grote verschillen in monetaire ondersteuning door centrale banken.

Europees protectionisme

Een probleem waar volgens BAML nog weinig oog voor is, is een eigen vorm van populisme in Europa. Veel Europese landen sluiten op dit moment bepaalde sectoren af voor buitenlandse beleggers uit angst voor een te grote invloed.

Vooral de telecomsector en sommige industrietakken worden steeds meer gecontroleerd door de overheid en overnames worden geblokkeerd. Denk bijvoorbeeld aan de afgeketste overname deze maand van de Duitse machinefabrikant Leifeld door Yantai Taihai uit China of het aandeel dat de staatsbank KfW genomen heeft in stroomtransporteur 50 Herz.

Slecht voor aandeelhouders

BAML verwacht dat dit slecht zal uitpakken voor aandeelhouders en goed voor obligatiehouders. Precies andersom geldt dat voor sommige grote conglomeraten met een conservatieve financiering.

BAML verwacht dat een aantal van deze bedrijven zal overgaan tot een scherpere financiering en dus meer uitgiften van obligatieleningen.

Ten eerste omdat het nu nog kan met de relatief lage rente en ten tweede omdat de druk van activistische aandeelhouders groeit die ontevreden zijn met de koersontwikkeling.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus