Nieuws

Hedgefondsen terug van weggeweest

De hogere volatiliteit en rente zorgen voor meer investeringen in hedgefunds, maar de echt vette jaren zijn voorbij.

Hedgefondsen zijn een tijdje uit de mode geweest, maar met de steeds hogere marktvolatiliteit en de stijgende rente is de trend gedraaid en hebben de hedgefunds de weg omhoog weer ingeslagen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Credit Suisse waar Bloomberg verslag van doet. Credit Suisse ging langs bij 279 grote beleggers met in totaal meer dan 1000 miljard dollar aan beheerd vermogen.

Daaruit bleek dat de netto-vraag naar beleggingen in hedgefondsen in een jaar tijd gestegen is van 12% naar 28%. Daarmee zij hedgefondsen het binnen de categorie alternatieve beleggingen opgeklommen naar de tweede plaats, vlak achter private equity.

Volgens Joseph Gasparro van Credit Suisse Capital Services hebben de hedgefondsen zich wel moeten aanpassen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Alleen de hogere marktvolatiliteit en betere resultaten waren onvoldoende.

Lagere management fee

De hedgefondsen hebben vooral moeten sleutelen aan hun vergoedings- en kostensysteem. De management fee's zijn sterk gedaald. Vroeger hanteerden veel hedgefunds het zogenoemde 2/20-model met een managementfee van 2% en een performance fee van 20%. Nu komt dat volgens Gasparro nog maar zelden voor. De gemiddelde managementfee is gezakt tot 1,45% en de performance fee naar 17%.

Daarnaast was het vroeger gebruikelijk dat veel van de gemaakte kosten door hedgefunds, zoals studiereizen werden doorgegeven aan de klant. Ook dat is nu vrijwel taboe.

“De volatiliteit is terug na jaren van kalmte op de beurs. Dat is een reden voor de hernieuwde belangstelling van beleggers,” zegt Gasparro. “Tegelijkertijd hebben beleggers en hedgefondsen een gouden middenweg gevonden bij de vergoeding die de hedgefunds krijgen voor hun werk.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen