Nieuws

Mario bedankt!

Het is zes jaar geleden dat Mario Draghi zijn beroemde uitspraak whatever it takes deed om de euro voor altijd te redden. Zijn speech markeerde een keerpunt voor de Europese economie, want sindsdien zijn de risicopremies op Europese schulden gedaald en de financieringsvoorwaarden gunstiger geworden.

In de nieuwste grafiek van de week laat DWS zien dat de huidige Italiaanse minister van Financiën ongeveer een derde minder kwijt is aan schuldlasten dan zijn collega in 2000.

Dat is opmerkelijk aangezien de Italiaanse schuld is toegenomen van 105% naar 132% van het bbp. Ook Duitsland en Frankrijk hoeft minder te budgetteren om de schuldverplichtingen na te komen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

DWS concludeert: “Het is een zegen dat de eurozone niet uiteen is gevallen, en dat ons een ernstige economische crisis is bespaard gebleven. Maar er hangt wel een prijskaartje aan. De grenzen tussen het economisch, begrotings- en monetair beleid zijn vervaagd tot een niveau dat tien jaar geleden volstrekt ondenkbaar was. Op den duur kan het ons hoofdpijn bezorgen. Meer voortgang, vooral op vlak van verdere integratie van de Europese kapitaalmarkten, zou daarom meer dan welkom zijn.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?