Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Utilities en Healthcare winnen aan technische kracht

Hoe staan de wereldwijde sectoren er technisch voor? Met twee defensieve sectoren die aan kracht winnen, lijken de vooruitzichten voor aandelenmarkten onzekerder te worden.

Een van de drie beschikbare SPDR universa in de Relative Rotation Graphs (RRG) van State Street Global Advisors omvat wereldwijde sectoren gebaseerd op de MSCI sector indices. De benchmark voor deze groep is de MSCI wereld index. 

De RRG maakt de relatieve positie en rotaties van deze sectoren inzichtelijk ten opzichte van de wereldindex en van elkaar. Waarbij de JdK RS-Ratio een graadmeter is voor de relatieve trend van een sector en de JdK RS-Momentum een maatstaf is voor het momentum (=kracht) van deze trend.

Utilities en Healthcare vallen op

Relative Rotation Graph SSGA

In bovenstaande grafiek vallen de sectoren Utilities en Healthcare op in positieve zin. Beide bevinden ze zich in het leading quadrant en daarbinnen stijgen ze nog steeds op beide assen. Sectoren in het leading quadrant laten een opgaande relatieve trend zien in het geval van een RS-Ratio die groter is dan 100. Een RS-Momentum dat groter is dan 100 duidt erop dat deze trend nog steeds aan kracht wint.

Relatieve sterkte Utilities maakt zich op voor inhaalslag

In onderstaande koersgrafiek is zichtbaar dat de Utilities sector sinds het begin van dit jaar opeenvolgende hogere toppen (rode pijlen) en hogere bodems (groene pijlen) laat zien. Dit is het kenmerk van een stijgende trend. Een belangrijke barrière om nu in de gaten te houden, is het niveau van de voorgaande toppen uit september en december 2017. Deze lagen rond de 35 euro. Een doorbraak van deze oude toppen maakt de weg vrij voor een verdere stijging.

De rode lijn in de middelste grafiek geeft de relatieve sterkte weer van de Utilities sector. Deze bleef in de tweede helft van 2017 achter, dit is zichtbaar het dalende verloop. In die periode waren er dus andere sectoren die het beter deden. Sinds de start van dit jaar (2018) beweegt deze RS min of meer zijdelings en lijkt zich op te maken voor een inhaalslag.

Het rood gearceerde niveau in de RS-grafiek was in het verleden al een aantal keren van betekenis, als steun waar bodems gevormd werden en meer recent als weerstand op het moment dat de laatste twee toppen gevormd werden.

Deze verbetering in relatieve sterkte is zichtbaar in de derde grafiek en heeft ervoor gezorgd dat de RRG-indicatoren inmiddels allebei boven 100 zijn uitgekomen. Daarmee zorgen ze voor een hernieuwde rotatie van de Utilities sector verder in het leading quadrant.

Koersgrafiek Utilities

Healthcare laat gestage rotatie zien

Ook de Healthcare sector bevindt zich in het leading quadrant, dichtbij Utilities. De rotatie om op de huidige positie te komen verliep echter iets anders voor deze sector.

Op de RRG is te zien dat de staart van de Healthcare sector een gestage rotatie laat zien over de afgelopen weken vanuit het improving quadrant naar het leading quadrant. Dit gebeurt echter zonder de zigzag-beweging die in de staart van de Utilities sector te zien is.

Dit duidt op stabiliteit van de beweging en dat zien we ook terug in onderstaande koersgrafiek in en relatieve sterkte indicatoren. Met name de RS-Ratio lijn in de tweede grafiek laat vanuit de bodem aan het begin van het jaar een gestaag oplopend verloop zien met een klein dipje in juni. Inmiddels wint het relatieve momentum van de sector ook weer aan kracht. Dit zorgt voor een gestaag verder oplopende relatieve sterkte en een rotatie dieper in het leading quadrant.

Koersgrafiek Healthcare

Sectorrotatie wijst op defensievere houding beleggers

Zowel Utilities als Healthcare worden gezien als defensieve sectoren waar beleggers naar toe gaan als de vooruitzichten voor aandelenmarkten onzekerder worden. Het feit dat beide sectoren nu verbeteren ten opzichte van de wereld-index en de andere sectoren in dit universum, kan een waarschuwingssignaal zijn voor een op handen zijnde draai van de markt als geheel.

Let op: Met relatieve sterkte is het zeer goed mogelijk dat de relatieve sterkte van een sector stijgt terwijl de koers daalt. De koersdaling van deze sector is dan minder sterk dan die van andere sectoren, waardoor deze dus relatief beter is. Door deze rotaties te volgen op een RRG kunnen beleggers inzicht krijgen in verschuivingen van offensieve sectoren naar defensieve en vice versa.

Wilt u meer informatie over de Relative Rotation Graph? Bekijk dan de video's en introductieartikelen op de partnerpagina van State Street SPDR ETF's.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?