Nieuws

Gaat goud weer schijnen?

ETF Securities constateert een flinke uitstroom uit goud-ETP's. De goudprijs blijft ook maar zakken. Maar het negatieve sentiment zou binnenkort wel eens kunnen keren.

De goudprijs lijkt een bodem maar niet te kunnen vinden. De uitstroom uit goud-ETP's steeg vorige week volgens ETF Securities met 119,7 miljoen dollar. Het was de derde opeenvolgende week van uitstroom. Onderwijl blijft de goudprijs dalen, vorige week met 0,81% naar 1231 dollar. We staan vandaag op iets meer dan 1223 dollar, waarmee de goudprijs ytd 6,3% verloor. In euro's gemeten is de daling minder groot.

Reden van de goudprijsdaling? "De verklaring van Fed-voorzitter Powell voor de Amerikaanse Senaat kan hierin een sterke rol hebben gespeeld. Zijn optimistische visie op de Amerikaanse economie verstevigde de rentecyclus van de Fed voor de rest van 2018, wat de stijging van de Amerikaanse dollar ondersteunde," aldus ETF Securities. 

Volgens de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ligt de netto speculatieve positionering op goudfutures momenteel onder het vijfjaarsgemiddelde (op 13 juli 2018). Dit onderstreept het het negatieve goudsentiment.

Trendbreuk

Maar deze trend zou wel eens snel kunnen keren, denken ze bij ETF Securities, dat er belang bij heeft dat beleggers hun toevlucht zoeken tot goud. "Bij gebrek aan productieve onderhandelingen lijken de internationale handelsoorlogen toe te nemen en als deze trend zich voortzet, kan de inflatie zich versnellen ten koste van de economische vertraging, wat op zijn beurt gunstig zou moeten zijn voor goud."

De goudprijzen zouden zich in de tweede helft van dit jaar kunnen herstellen, voorspelt ETF Securities.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie